Доброволци преминават обучение за боравене с оръжие край Лвов, Украйна. Снимка: Leon Neal/Getty

Свързани новини

03.06.2022 09:32

Оръжията, изпратени в Украйна, могат да попаднат в ръцете на престъпници: Интерпол

Видян 2149 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оръжията, изпратени в Украйна след агресията на Русия през февруари, ще попаднат в световната скрита икономика и в ръцете на престъпници, заяви ръководителят на Интерпол, съобщи theguardian.com.




Юрген Сток казва, че след края на конфликта международният пазар ще бъде залят от вълна от оръжия и тежки въоръжения, и призовава държавите членки на Интерпол, особено тези, които доставят оръжия, да си сътрудничат в проследяването на оръжията.




"Щом оръжията замлъкнат Украйна], ще дойдат незаконните оръжия. Знаем това от много други места на конфликт. Престъпниците дори сега, докато си говорим, се фокусират върху тях", казва Сток.




"Престъпните групи се опитват да се възползват от тези хаотични ситуации и от наличието на оръжия, дори на такива, използвани от армията, включително тежки оръжия. Те ще се предлагат на криминалния пазар и ще създадат предизвикателство. Нито една страна или регион не може да се справи с това изолирано, защото тези групи действат на глобално ниво. "


 


 Той добави: "Можем да очакваме приток на оръжия в Европа и извън нея. Трябва да бъдем разтревожени и да очакваме, че тези оръжия ще бъдат трафикирани не само в съседните страни, но и на други континенти. "


 


"Нито една страна или регион не може да се справи с това изолирано, защото тези групи действат на глобално ниво", предупреждава Сток. Ръководителят на Интерпол също така заяви, че в Европа може да се появи огромен приток на незаконни оръжия. След това той призова за създаването на система за проследяване на оръжията, изпратени на Украйна и изоставените  от руските войски, и добави, че "поддържат контакти със страните членки, за да ги насърчат да използват тези инструменти".




Запитан за потенциалното участие на Интерпол в разследването на предполагаемото заобикаляне на санкциите и "прането на пари" от руски бизнесмени, на които са наложени ограничения на Запад, Сток заяви, че неговата организация не разследва подобни въпроси, нито участва в разследвания на предполагаеми военни престъпления в Украйна, тъй като мандатът ѝ изисква да поддържа "строг неутралитет" и да избягва всякакви "политически" дейности.


 


 "Нашите канали за комуникация остават отворени [за страните членки] за обмен на информация за военни престъпления. Но ние не разглеждаме военни престъпления; Интерпол няма разследващи правомощия", каза той.




САЩ, заедно със съюзници като Германия и Обединеното кралство, постоянно доставят оръжия на Украйна от началото на конфликта с Русия в края на февруари. По-голямата част от оборудването се състои от стрелково оръжие и преносими противотанкови и противовъздушни ракети, както и от боеприпаси и гориво.


 


 


В сряда САЩ заявиха, че ще продадат на Украйна бойни дронове MQ-1C Gray Eagle, които могат да носят до осем ракети Hellfire. В същия ден словашкото министерство на отбраната обяви, че ще достави на Киев самоходни гаубици. Обединеното кралство и преди е заявявало, че обмисля да въоръжи Украйна с произведени в САЩ ракетни установки за залпов огън, но първо се нуждае от одобрението на Вашингтон.




Продължаващите доставки на оръжие накараха някои правоприлагащи органи да изразят загриженост за съдбата на тези оръжия. В края на май Европол - правоприлагащата агенция на ЕС - заяви пред германските медии, че оръжията, доставени на Украйна и изоставените от руснаците,могат да попаднат в ръцете на престъпници. Ръководителят на агенцията Катрин де Бол сравнява настоящата ситуация в Украйна с тази на Балканите преди 30 години, когато Балканската война доведе до масиран приток на оръжие към черните пазари.


 


"Оръжията от тази война все още се използват от престъпни групи", казва Де Боле.


 


 


 Снимка: Leon Neal/Getty


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.06.2022 13:42

    Кои го интересува къде ще попаднат оръжията като целта е да се запаси световното англосаксонско империалистическо диктаторско господство което пълни с пари военно промишлените комплекси...живота на обикновените хора винаги е бил без значение за западната олигархия...най важното е да се празнува рождения ден на кралицата...тя колко ли бежанци приюти на нейните земи и колко ли пари даде за подкрепата им...

  • 001 Чурулик Марийкин 03.06.2022 11:42

    Те отдавна са в техните ръце, нали Зеленясалия наркозависим плъх ги пусна от затворите, а нацистките бандити какви са, херувимчета може би ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева