Свързани новини

03.09.2014 11:34

Оранжев и жълт код заради валежи в цялата страна

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оранжев и жълт код за интензивни валежи са обявени в цялата страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за обилни валежи е обявен в 8 области от страната: Област София, Видин, монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Стара Загора . Очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.


Жълт код е обявен в 20 области в страната: Перник, София – град, Кюстендил, Благоевград, пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Пплевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. Варна. Добрич . Очакваните количества дъжд за денонощието са 30-60 л/кв.м.


Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд, до 28°, в София около 21°.


Поройни дъждове, придружени от силен вятър, гърмежи и на отделни места градушка, връхлетяха Балканите в началото на септември, съобщи БГНЕС като се позова на местни медии.


В Босна и Херцеговина е обявен оранжев код. През изминалите 24 часа в град Требине са паднали 118 литра на квадратен метър. Това е рекордно количество за това лято.


Червен код е обявен и в Хърватия заради циклона "Симеон", който връхлетя град Ядран. През изминалите 24 часа в Дубровник са падналу повече от 190 литра на квадратен метър, което се равнява на количеството валежи за три месеца през есента.


Нестабилното време ще се задържи тази седмица и в цяла Черна гора. До тази сутрин в Петровац са паднали 200 литра дъжд на квадратен метър. Вчера в Будва само за 6 часа са паднали повече от 130 литра дъжд на квадратен метър. Това е със 120% повече от обичайното количество за месец септември.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните