делото Палките

Свързани новини

25.09.2023 10:36

Оправдан за подкуп катаджия в делото Палките осъди прокуратурата за 40 000 лева

Видян 932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият катаджия от Пловдив Наско Ставрев осъди окончателно прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за незаконно обвинение в подкуп, след като беше оправдан по шумното дело за корупция Палките, съобщава Лекс. Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до касационно обжалване делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в което Ставрев на две инстанции осъди прокуратурата, която трябва да му плати и 7000 лева за имуществени вреди за платените адвокатски хонорари в хода на наказателния процес.


Той беше арестуван заедно с още 11 свои колеги през лятото на 2011 г. при обявената от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов акция Палките срещу подкупни катаджии. След това те бяха пратени на съд за организирана престъпна група за получаване на подкупи от шофьори. Ставрев остана в ареста само седмица, след което излезе срещу парична гаранция, а делото беше внесено в спецсъда през 2014 г. Две години по-късно съдебният състав с председател и докладчик Биляна Вранчева оправда всички подсъдими, като присъдата по отношение на Ставрев беше потвърдена през 2018 г. от апелативния спецсъд и влезе в сила, тъй като прокуратурата не я протестира.


Наско Ставрев беше пратен на съд само по обвинение за приет подкуп от 20 лева от служител под прикритие. Този служител е бил разпитан и като свидетел, като разказва пред съда, че в деня на акцията задачата му била да шофира по магистрала Тракия и да наруши правилата за движение, за да бъде спрян от патрула, в който бил и подсъдимият. Това се случило на изхода на Първомай, като Ставрев му поискал документите и му казал, че може да преглътне непозволеното изпреварване, което видял, но не и превишената с над 40 км/ч скорост. След това катаджията прегледал документите и му ги върнал в кожения калъф, в който били. Друг разговор между двамата не последвал, а полицаят под прикритие сложил две банкноти от по 10 лева в калъфа и го подал отново на катаджията, който взел парите, върнал отново документите и освободил свидетеля, като му казал само да кара по-внимателно.


От мотивите към първоинстанционната присъда става ясно, че спецсъдът приема за доказано, че във въпросния ден служителят под прикритие е бил спрян от Ставрев и му е дал парите, които катаджията е приел. Съдът обаче подчертава, че по обвинението в подкуп не са събрани никакви други доказателства. Освен това прокуратурата не е доказала, че става дума за даден от свидетеля подкуп, като съдът отбелязва, че не е установена причината Ставрев да вземе парите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог