Свързани новини

10.10.2012 15:03

Опозицията пита: Екскурзии до САЩ с народни пари или с пари на Шеврон?

Видян 1713 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът удължи с 6 месеца работата на временната анкетна комисия на Народното събрание, която трябва да проучи добрите практики при проучването и добива на шистов газ. Предложението беше направено от председателя на временната комисия Диан Червенкондев, който е депутат на ГЕРБ.


Червенкодев беше упрекнат от опозицията, че удължава срока на действие на комисията, защото му предстои пътуване до Полша, Румъния и Съединените щати. „ Това удължаване с 6 месеца е свързано с големия обем информация или с големия брой пътувания, които ви престоят. Предстои ви пътуване до САЩ в Тексаския универститет, не крийте истинските мотиви”, подчерта Христо Бисеров от ДПС.


От „Синята коалиция” предложиха работа на комисията да не се продължава чак до април следващата година, а до края на календарната 2012 г. Аргументът на Асен Агов беше, че по този начин ще се загуби време. „ Позицията, която аз предложих, е компромисната позиция. Моля ви, от национален интерес, от интерес на това да не се раздумва повече по този въпрос и да не се спекулира повече с него да съкратим срока. Това ни дава възможност да приключим този въпрос и да бъде взето политическото решение по него”, обясни Агов.


Аргументите му не бяха възприети от мнозинството и с 83 гласа „за” срещу 30 „против ” и един „въздържал се” срокът на работа на комисията беше удължен с още половин година.


Планираните пътувания на членове на комисията до Съединените щати предизвикаха интереса на опозицията.


„Тези екскурзии с народни парички ли ще ги направите или с пари от "Шеврон"? Ако е с пари от "Шеврон", докладът ще е изключително опасен”, предупреди независимият депутат Георги Терзийски.От трибуната на парламента той продължи да разсъждава защо е била създадена временната комисия, след като правителството и парламентът наложиха мораториум върху добива на шистов газ в България.


„За пореден път управляващите от ГЕРБ се отмятат от свое решение. Беше гласуван мораториум за добива на шистов газ. После създадохте комисия, която да проучи добрите практики при добива на шистов газ. По някакъв начин да легализирате и да излезете с доклад, с който одобрите добива на шистов газ. Това е една от опасните комисии на НС", посочи той. 


Атакуваният Диан Червенкондев обясни, че до момента депутатите от комисията не са пътували никъде, а направените разходи на комисията до момента са 180 лв. „Неправителствените организации обясняват, че такива сондажи създават рискове за околната среда. Нормално е комисията да се запознае. И аз си задавам въпроса толкова ли е вредно така да отидем на място и да видим”, обясни депутатът от ГЕРБ.


В своя защита Червенкондев обясни, че опозицията продължава да излага порочни практики, които са били насаждани в обществото. „Отказвам се да ходя където и да било, ако мислите, че с документация може да се свърши работа. Разбрали сте погрешно, че в момента се мъчим да променим каквото и да било. Искаме да покажем добрите практики и регулации”, коментира Червенкондев.


Александър Радославов от левицата предположи, че явно натискът върху управляващите е толкова голям, че са се принудили да направят комисията, която в крайна сметка ще излезе с доклад за възобновяване на проучванията.


„Очевидно е, че се иска продължаване на срока на комисията, за да се получат нови сведения, които да натежат в едната или другата посока. Аз ще гласувам против”, коментира Радославов.


На неговите аргументи реши да опонира друг депутат от ГЕРБ – Петър Петров. „Господин Червенкондев, вие нищо не разбирате. Като се казва мораториум, това означава табу. Никой да не е посмял да мисли в тази посока. Ние веднъж завинаги трябва да осигурим пазар на „Газпром”, иронизира позицията на левицата депутатът от ГЕРБ.


Петров обясни, че вече освен фракинга има и други технологии за извличане на шистов газ. „Мораториумът беше наложен заради технологията. И по тази причина има основание отново да се занимаваме, защото има нови практики. Има дори повече от една технологии, различни от тази, която вие искате да наложите пред обществото”, обърна се към БСП депутатът. „По тази причина, ако трябва и на Марс да отиде комисията, за да проучи добрите практики”, настоя Петър Петров от ГЕРБ.


„Да се гласува решение да се ходи в Полша, САЩ и на Марс, да се определи като втора комисия „Curiosity”. Шест месеца отсега нататък е 10 април, тогава вече този парламент може да не работи”, иронизира предложението Петър Курумбашев от левицата.„Комисия на господин Червенкондев работи 6 месеца и нищо не е свършила", обясни Георги Терзийски и продължи да настоява, че няма причина да се удължи срокът на комисията.


От ДПС изложиха и друга теза, че за пореден път на парламента е възложена задачата да вади горещия картоф от огъня вместо правителството. „Аз предлагам да закрием БАН и да прехвърлим цялата дейност по проучване и нови технологии в най-различни сфери на науката на Народното събрание. Вие считате, че с такава дейност приоритетно трябва да се занимава то. Спрете се, уважаеми колеги, да вменявате на парламента абсолютно неприсъщи на него дейности”, коментира Четин Казак. И добави, че Народното събрание не трябва да се нагърби с всички функции, от които изпълнителната власт бяга.


„Престанете да угаждате на изпълнителната власт, когато тя желае да се освободи от нещо и да го прехвърли на парламента”, допълни Казак. Подкрепи го колегата му Рамадан Аталай, който е член на временната анкетна комисия.


„Дебатите в комисиите не са полезни. Погледнете последната стенограма на комисията, в която господин Червенковдев говори 45 минути и не каза нищо. Вие с образуването на тази комисия отнехте правомощията на изпълнителната власт да вземе това решение – за проучването и добива на шистов газ. В едноседмичен срок да натоварите ръководството на тази комисия да излезе с доклад пред НС. Пък дали този доклад ще бъде утвърден, вие ще решите. Имам опасение, че вие ще оставите това решение да бъде взето от следващото правителство. Вие искате да натоварите следващото правителство с ваша отговорност, което никак не е приятно”, посочи той.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева