Свързани новини

20.03.2011 13:10

Операцията в Либия започна

Видян 1480 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната коалиция започна да нанася удари срещу Либия. Във военната операция, наречена „Зората на Одисей”, участват сили на САЩ, Великобритания, Канада, Франция и Италия. 

Свои самолети ще предоставят Дания, Норвегия, Испания, ОАЕ и Катар.

Ударите се нанасят по сили на либийския лидер Муамар Кадафи, опозицията в страната приветства действията на съюзниците. Вече има съобщения за загиналите и ранени в Либия.

Междувременно либийският лидер направи обръщение към народа по държавната телевизия. Той нарече действията на коалицията агресия и колониален подход и каза, че нападението срещу Либия ще се отрази на интересите на много държави. 

Първия удар по либийските позиции нанесоха френските самолети “Мираж”. През нощта срещу неделя САЩ и Великобритания нанесоха ракетни удари по системата за противовъздушна отбрана на Кадафи, като сложиха начало на операция на много нива за намаляване на рисковете за предстоящите полети на изтребители и разузнавателни самолети на международната коалиция във въздушното пространство на Либия. 

Началото на операцията “Зората на Одисей” премина по сценария на всички ключови военни операции, в които са участвали САЩ от 1991 г. насам, съобщи агенция Блумбърг. 

Бяха използвани крилати ракети „Томахоук”, за да бъде разчистен пътят за авиацията. През първия етап срещу 20 цели в Либия бяха изстреляни 110 ракети. В началото на войната в Персийския залив бяха изстреляни 288 ракети. 

От своя страна телевизия „Ал Джазира” съобщи, че силите на коалицията координират действията си с въоръжената либийска опозиция. По официални либийски данни са били бомбардирани градовете Бенгази, Зувара, Мисурата. Известно е, че опозицията в Либия посрещна действията на съюзниците с ликуване. 

Главна цел на съюзниците бяха ракетните системи SA-5, които притежава Кадафи. Те могат да поразяват цели на разстояние от 300 км и имат „значителни възможности за съпротива”, се казва в изявление на Пентагона. 

Освен това Либия има около 50 ракети SA-6, с каквито сърби свалиха американски самолет F-16 през 1995 г. 

Либийската система за противовъздушна отбрана, както и в Ирак, има около 30 установки “земя-въздух”, свързани с 15 радарни системи за ранно оповестяване, разположени по крайбрежието на Средиземно море. 

По данни на Пентагона те представляват сериозна заплаха за чуждите военни самолети, намиращи се в либийското въздушно пространство или близо до него. 

Както съобщи американската телевизия Си Би Ес, в момента американските военновъздушни сили продължават да нанасят удари по обекти в Либия. 

Очаква се следващите етапи от операцията да включват създаване на механизми за бърза евакуация на свалени пилоти от вражеска територия, зареждане във въздуха на патрулиращи изтребители, установяване на безпилотно наблюдение и полети на разузнавателни самолети, унищожаване на радарните установки – всичко това с цел да бъде осигурено патрулирането във въздушното пространство на Либия, затворено за полети по решение на Съвета за сигурност на ООН. 

Известно е, че за обезпечаване на свободната от полети зона в либийското въздушно пространство в Сицилия ще бъдат разположени военни самолети на Норвегия и Дания.

Освен това за участие в операция 24 самолета са предоставени от ОАЕ и 4-6 самолета от Катар. В момента на средиземноморските бази заедно с новите самолети от Канада и Дания пристигат и самолети от Испания, които ще участват в нанасянето на нови удари срещу Либия. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.