Свързани новини

19.02.2020 16:53

ООН: Норвегия е най-добрата държава за отглеждане на деца

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-добрата страна в света за отглеждане на деца е Норвегия. Това показва доклад, изготвен от Световната здравна организация, медицинското списание „Ланцет“ и детския фонд на ООН УНИЦЕФ. В проучването са включени 180 държави с различно местоположение, население и финансово състояние. Като то се отнася за децата до 18 г.


За да изчислят индексите на съответните държави, експертите са взели предвид здравеопазването, образованието, социалните и семейните грижи, качеството на храната, степента на замърсяване на въздуха и водата, свободата на развитие и защитата от насилие.


В челото и на дъното на класацията:


В топ 5 на най-добрите страни са още Южна Корея, Нидерландия, Франция и Ирландия. На обратния полюс са Централна Африканска Република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали.


Отчита се, че дори в добре развити страни, децата не живеят добре. Въпреки че през последните години има подобрение в средата за отглеждане на деца, днешните непълнолетни са изправени пред предизвикателството да имат несигурно бъдеще.


Като основни проблеми са изтъкнати климатичните промени, екологичната деградация, миграцията на хора, конфликтите и голямото социално неравенство. Изследването посочва, че почти във всяка държава липсва регулация на рекламите за деца, а често те са агресивни и вредят на здравето им.


България заема 45-то място в класацията, като степента на грижа спрямо децата се определя като адекватна.


За сравнение, от балканските ни съседи Гърция и Македония са с по-добър рейтинг, те заемат съответно 31-во и 40-то място. Сърбия е с близък до нашия рейтинг и е на 48-мо място, Турция е на 60-то място, а Румъния – на 80-то.


Един от основните проблеми, пред които са изправени днешните деца е замърсяването на въздуха. Оказва се, че според проучването, сме на дъното по този показател. България е на 143 място по чистота на въздуха от 180 държави.


Докладът показва, че милиони деца растат в страх от война, че няма да получат добро образование, както и основни здравни грижи и социални грижи.


Според изчисленията средно за всяко дете недостигат по 195$ на месец, за да може то да расте спокойно за бъдещето си. СЗО и ООН препоръчват на държавите да увеличат средствата, които отделят за непълнолетните си граждани.


Експертите посочват още, че доброто развитие на децата не е свързано само с пари, препоръчват на правителствата да подсигурят здрава семейна среда, безплатно здравеопазване и образование.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите