Свързани новини

11.01.2022 17:41

Омикрон не засяга белодробната тъкан: Проф. Кантарджиев

Видян 1219 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От три седмици предупреждаваме българското общество, че с епидемичното разпространение на новия генетичен вариант Омикрон трябва да очакваме увеличаване на броя на случаите. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столичната община за „Фокус“.

Има и някои позитиви при варианта Омикрон, отбеляза той. „Това бързо разпространение ще доведе до много голям брой хора, като хубавото е, че е доказано, че по-малко, по-леко се прекарва заболяването. Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват, така че да не е в състояние да заплашва живота им. Разбира се, това е хубавото засега на Омикрон – доказано е, че е по-малко вирулентен, в смисъл по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодобробни клетки. Афинитета на Омикрон е много по-слаб от на Делта и Алфа варианта за засягане на белия дроб, което е доброто“, посочи проф. Кантарджиев.

Това обаче не бива да ни успокоява, защото когато има много голям брой заразени хора, процентът на хората, които ще са с тежко прекарване, също няма да е малък, допълни Кантарджиев.

Експертът подчерта, че в момента в столицата работят всички кабинети, които извършват имунизация, включително и в почивните дни. Това, според него е съществена причина в София да има повече ваксинирани - от вчера сложените 22 хиляди дози около 1/3 са сложени в столицата, каза още проф. Тодор Кантарджиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 11.01.2022 21:23

    Омикрон открива простотията и желанието на властниците да мачкат !

  • 001 Anonimen 11.01.2022 17:58

    На този алкохолик му подарявам всички дози и бустери и да вземе да обмени опит с онзи, кучев ли беше,дето два месеца едвам го спасяваха ,за да не се развали ковид истерията.Има кой да ги съди безпристрастно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец