Свързани новини

08.07.2009 15:07

Олигарх си купи улица в София

Видян 3297 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Олигарх си купи част от улица в самото сърце на София. Парцелът е разположен на ул. „Цар Самуил“ в участъка от ул. „Три уши“ до ул. „Позитано“. Разрешителното дава зелен светофар за строеж на „офис сграда с магазини и подземни гаражи с максимална кота корниз 28“. Инвеститор е „Перформ Риал Истейт“ ООД с управител Ерколе Торпчели.
Разрешителното за градежа е под № 514 от 19 юли 2006 г. Оттогава досега Столичната община остава безучастна за сериозното обществено недоволство, инспирирано от проблемите, застигнали инфраструктурата в района. Освен това строежът е позициониран на място, където са открити останки от защитната стена на крепостта Сердика.
От дирекция „Архитектура и благоустройство“ не са дали отговор и на въпроса – законно ли е на практика да бъде продадена част от улица „Цар Самуил“. При условие, че в българската държава улиците са публична, а не частна държавна собственост и общината няма никакво нормативно право да ги продава, било то на наши или и на чуждестранни  инвеститори.   
След близо три години строителството на огромната офис сграда е почти на финала. Хора от района казаха за 19`, че обектът се изгражда със завидна бързина. Тя е коствала на живеещите в съседните кооперации много средства и нерви.
Черният списък с пораженията е дълъг и на моменти дори звучи абсурдно. Освен че е ликвидирана улица, при строителството на сградата е допуснато запушване на уличния канал. Почти 120 метра от канализацията по ул. „Позитано“ е била буквално бетонирана. Резултатът е наводнени мазета на сградите в района. Прекъснати са също кабелни линии за улично осветление. Не на последно място е ограничено и паркирането на автомобили от 7,00 ч. до 21.00 ч., което допълнително е затруднило хората, живеещи там.
Те са били подложени и на истинска шумова интервенция от строителните дейности. Въпреки протестите им от общината са извършвали проверки само в работно време. На практика шумът е бил непрестанен, защото на обекта се е работило след 19.00 ч., и сутрин рано преди 7.00 ч. Не е имало прекъсване и в почивните дни. В питане на Борис Цветков от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) до кмета Бойко Борисов се подчертава, че това е драстично нарушение на Наредбата за обществен ред, което е било констатирано неведнъж и от органите на МВР.
Оказало се е обаче, от Столичния инспекторат, в противоречие с нормите, заложени в собствената им наредба, са дали разрешение да се работи в съботни, неделни и празнични дни.
Въпреки всички поражения „администрацията на Столичната община във всички свои документи, с които констатира нарушенията, дава само предписания за отстраняването им“. Пропуска обаче да наложи задължителните в такива случаи санкции. По думите на Цветков те едва ли биха могли да стреснат нарушителите.


За входа и изхода на подземния гараж към сградата са предвидени серпентини, вместо асансьори. Това решение е неподходящо за гъсто населения район, смята Борис Цветков от ДКСМП. Аргументът му е, че асансьорите ще намалят и шума от колите, и количеството излъчвани от тях вредни емисии. Това обаче не е изискано при одобряване на проекта и даването на виза за строеж. Според Цветков в случая е направен реверанс към икономическите интереси на инвеститора за сметка на екологията на София.


В София има и други строежи насред пътя. Такъв е случаят с ул. „Славовица“ в жк „Мотописта“, за който 19` писа. Там сграда с претенциозното название Резиденция Анастасия, собственост на фамилия Барбукови, е завзела част от улицата.
Когато попитахме главният архитект на София Петър Диков,  той отсече - „Няма как да стане подобно нещо“. Такива случаи, по думите му, имало единствено в Манастирски ливади с реституирани имоти. Единственото, което общината можела да направи при тях било да обжалвала пред съда, допълни той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог