Свързани новини

28.10.2013 12:39

Окупацията се разраства - НАТФИЗ, НБУ и ВТУ с протест

Видян 1883 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Студентската окупацията, тръгнала от Софийския университет, се разраства. Примерът на студентите от „Св. Климент Охридски" последваха техни колеги и в други ВУЗ-ове - в НАТФИЗ, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий" (ВТУ) и Нов български университет (НБУ), предаде 24 часа.

По имейл „окупаторите от ВТУ" информираха медиите, че в 9:15 часа е била окупирана 321 аудитория на университета. Акцията на младите хора обаче не срещала подкрепа от ръководството, което се опита да проведе преговори със студентите-окупатори. Заместник-ректорът по учебната дейност на университетa Милен Михов призова студентите да освободят аудитория 321 за провеждане на нормален учебен процес. Той ги покани на разговор в кабинета си, но студентите отказаха. Те заявиха, че ще продължат окупацията на аудиторията, дори и през нощта. По повод срещата с евродепутата Филиз Хюсменова, която е насрочена в аудиторията за 14:30 часа, студентите казаха, че могат да позволят да се проведе, но с тяхно присъствие.

Студентският съвет към ВТУ обаче се обяви против изразяване на политически пристрастия и на протест към дадена политическа ситуация в държавата. Председателството на Студентския съвет излезе с декларация, в която се казва, че това е нарушаване на учебния процес, морала и академичните принципи в науката.

Студенти от НАТФИЗ в столицата също окупираха аулата си около 10.00 часа тази сутрин. Те обявиха, че изцяло подкрепят исканията на колегите си от Алма Матер и имат план да окупират и цялата Академия, когато се съберат повече хора. Засега протестиращите там са около 30 души. Актьорите Христо Мутафчиев, Стоян Радев и Валентин Танев също се присъединяват към акцията.

От Нов български университет потвърдиха, че техни студенти също са преминали към окупация в знак на протест срещу управляващите.

От Фейсбук профила на „окупаторите" студенти става ясно още, че тази сутрин трима студенти от Медицинския университет в София са издигнали лозунги в подкрепа на блокадата на Ректората. Служители на университета, и по-специално катедра „Анатомия", оказали необходимото съдействие.
В Медицинския университет.

„Окупаторите" публикуваха и декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти. От нея става ясно, че исканията на младите хора са „справедливи" и целящи „възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната".

Студенти от Пловдивският университет също ще подкрепят колегите си. Окупация на университета няма да има, но в 15.00 часа, студентите ще излязат пред университета. Засега все още се обсъжда формата, по която да се покаже подкрепата.

Окупацията на СУ започна в средата на миналата седмица със затварянето на 272-ра аудитория и протестите срещу властта продължават вече шести ден като вече е окупиран целият Ректорат. Имаше блокада и в Нов български университет.

В СУ се стигна до решението понеделник да бъде обявен за неучебен заради окупацията, докато Академичният съвет реши какво да предприеме оттук нататък. Днес в Алма Матер есе очаква среща на студентските съвети, допълва 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог