Свързани новини

25.08.2017 17:01

Ограничават употребата на наргилета

Видян 1411 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на здравеопазването /МЗ/ предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.


Министерството инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи такива мерки, съобщават от МЗ.


Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.


Заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле.


Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.


След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.


Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. От ведомството припомнят, че опазването на общественото здраве, и в частност - детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.


Употребата на наргиле се превръща в тенденция сред младежите, които са убедени, че то е почти безвредно, а контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб.


Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари, посочи пулмологът д-р София Ангелова по Bulgaria ON AIR.


Преди дни убийство на 11-годишно момиче потресе Бургас. Основен заподозрян за убийството е момче на 15 години. Двамата се скарали за това къде да пушат наргиле.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв