Свързани новини

07.04.2013 14:12

Офшорлийкс може да обърне изборите

Видян 2764 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


До дни ще разберем кои български политици и олигарси имат офшорни фирми и сметки. Това се разбра от изявление на румънския журналист Стефан Кандеа – един от 86-те разследващи новинари в света с достъп до базата банкови данни Офшорлийкс, която се очаква да предизвика по-големи политически трусове от Уикилийкс.

По официална статистика само в една от офшорните  зони – Кипър, има компании, които са инвестирали у нас 2,317 млрд. лева. За тези пари се предполага, че са български, изнесени на Острова на Афродита и върнати обратно у нас под формата на вложения. Други популярни офшорни дестинации са Малта, Вирджинските острови, Кайманите, щата Делауеър в САЩ, Сингапур, Хонконг. Във всеки такъв данъчен рай има фирми и фирмички, които държат големи активи в България и е лесно да се продположи кой стои зад тях. Според румънския журналист става дума за няколко десетки българи. В следващите броеве ще разчоплим тази тема с конкретни имена и фирми.

Интересни във връзка със скандала Офшорлийкс са няколко неща. Защо информацията за България се предава от Румъния и защо български разследващи журналисти не са поканени в екипа, събран от целия свят, който нищи аферата на всички времена и народи? Отговорът вероятно е в притесненията на европейците и американците огласявани неведнъж от медийната среда в България и контрола на управляващите върху нея.

Още по-интригуващо стана изявление на смятания за близък до ГЕРБ и досега категорично изказващ увереността си в пълната и безусловна победа на тази партия на майските избори проф. Михаил Константинов. Той заяви: „Разследването на западните медии за световните богаташи, които държат финансите си в офшорни сметки, може да обърне предстоящите избори. Настроенията се менят. Възможни са много изходи в оставащите дни до изборите. Очевидно е, че в момента ГЕРБ води, но това нищо не означава", каза Михаил Константинов пред Медиапул.

Какво научихме от Уикилийкс? Съмненията за престъпно минало или връзки на български политици и олигарси. Определянето на настоящия президент в една от грамите на американските посланици у нас: „Влизането му в политиката се дължи на връзки с медийния магнат и индустриалец Иво Прокопиев, близък до Бойко Борисов”. В грамите могат да се прочетат и други интересни неща.








Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв