Свързани новини

08.06.2012 14:23

Одобриха новата емисия външен дълг

Видян 1413 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът подкрепи пускането на нова емисия облигации до 950 млн. евро, с която да се посрещнат плащанията по договорения от финансовия министър Милен Велчев външния дълг на България, чийто падеж е през януари 2013 г. Избраните банки мениджъри са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank.

“Процедурата по теглене на облигационния заем не е започнала по-рано, за да се спестят лихви по него на бюджета”, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той изчисли, че всеки месец по-рано емитиране на еврооблигациите би струвало между 8 и 12 млн. лв. месечно на бюджета. “Всички пари, които бъдат привлечени чрез тази емисия в бюджета, ще бъдат дадени за изплащане на главницата и последната лихва по нея”, обясни Дянков. 

Опозицията гласува "против" (БСП) и "въздържал се" (ДПС). Народното събрание одобри окончателно емитирането на облигациите със 101 гласа "за", 34 "против" и 12 "въздържал се".

Макар от левицата да заявиха, че взимането на нов заем за покриване на дълга в момента е най-доброто решение, тъй като няма да се пипат малкото оставащи в България резерви като Сребърния фонд, социалистите заявиха, че ще бъдат против ратификацията. Бившият финансов министър Пламен Орешарски посочи, че основният аргумент за това е, че досега правителството е харчило безцелно фискалния резерв, вместо да го спести за покриване на дълга или да го влага в целеви проекти.

Той изчисли, че за последните 3 години са изхарчени 3 млрд. лв. фискален резерв и е поет вътрешен дълг за още 3 млрд. лв., като част от тези пари е можело да бъдат заделени за покриване на падежа на дълга.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв