Свързани новини

05.01.2021 10:38

Одобрението на ваксината на Moderna се бави заради дребни детайли: Експерт

Видян 1605 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Няма нищо необичайно в това, че ваксината на Moderna все още не е одобрена. Това показва сигурността на европейското законодателство и това, че регулаторът се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС. Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител за уточняване на последните детайли”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.  


По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност,  а с детайли, касаещи броя на дозите във всеки флакон. „Няма нищо притеснително в данните, които представи „Модерна” за ваксината си”, категоричен е проф. Гетов.


“Всяко лекарство може да има нежелани странични реакции, включително и медикаменти, които се използват от години”, посочи той и допълни: „По специално за ваксината на Pfizer и BioNTech най-притеснителното е така наречената реакция на свръхчувствителност. До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а тежките алергични реакции са само две”.


„В България имаме едва четири случая на реакция към ваксината, но те не са свързани с алергии. Има сигнал за чувствителност на мястото на убождането, повишена температура и леко замайване. Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на самото инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени могат да получат замайване”, категоричен е проф. Гетов.


Той подчерта, че до момента данни за починали след ваксинацията няма, опровергавайки новините за жертви на ваксината, появили се през последните дни в медийното пространство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв