Свързани новини

22.12.2021 12:12

Обвиняемият за Хемус ще бъде разпитван и пред съдия

Видян 1641 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Футболният съдия Борислав Колев, който в момента е единственият обвиняем по аферата Хемус, ще бъде разпитван и пред съдия, съобщи Софийската градска прокуратура, предаде Медиапул. Във вторник той имаше среща с вътрешния министър Бойко Рашков, а по-късно бе разпитан в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. По-рано чрез брат си Колев обяви, че искал да се види с двамата.


Обстойни обяснения


Футболният съдия бе разпитан от прокурорите след остър конфликт между тях и МВР. През последната седмица двете институции си разменят взаимни обвинения – прокурорите твърдят, че били подложени на натиск от висши полицаи, а МВР – че държавното обвинение няма желание да разследва делото. Във вторник Рашков заяви, че Колев му е споменал имена, но не каза кои. Обвиняемият в пране на над 53 млн.лв. е направил същото и пред прокурорите, става ясно от съобщението. Той е дал "обстойни обяснения", пише в него.


"С оглед изложените от обвиняемия обстоятелства наблюдаващите прокурори са дали множество подробни указания на органите на МВР. Възложено им е да установят посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества", пише в него.


Колев ще бъде разпитан пред съдия с "оглед закрепване на обясненията му", казват от държавното обвинение.


Към момента мъжът остава за постоянно в ареста. Това решение бе взето от апелативния съд във вторник.


Искания


В замяна на показанията си Колев е поискал делото срещу него да бъде прекратено, става ясно от съобщението на прокуратурата от вторник. Дали това ще се случи не е ясно.


Именно евентуалната сделка с Колев бе поводът полиция и прокуратура да се скарат. Според държавното обвинение шефът на ГДБОП Калин Стоянов е настоявал постановеният по-рано домашен арес за Колев да не се обжалва, както и обвинението му да бъде сменено с по-леко. От прокуратурата твърдят, че това би било незаконно и даже образуваха дело заради действията на висшия полицай.


Преквалифицирането на обвинението обаче често се прави по разследванията и е напълно в правомощията на прокурора. Според съобщението им Колев е поискал изобщо да не му се търси наказателна отговорност.


Отвод


След скандала между МВР и държавното обвинение тримата наблюдаващи прокурор обявиха, че си правят самоотвод и се отказват от делото. Решението трябва да бъде взето от апелативната прокуратура в София. По него все още няма произнасяне. Ако то бъде одобрено, ще бъдат назначени други наблюдаващи прокурори.


Схемата


МВР твърдят, че милионите, отпуснати от държавния бюджет, са били раздадени авансово на строителни фирми, а след това преведени на дружества-бушони, регистрирани на клошари и малоимотни. Впоследствие парите били изтеглени на каса и изчезнали. Тези кухи фирми са свързани с Колев, той набирал хората, на които са регистрирани, установи съдът преди ден.


Към момента не е ясно как ще продължи разследването. Рашков вече даде заявка, че е възможно да има още обвиняеми, среди които и депутати. Наскоро той заяви, че разследването за "Хемус" може да промени състава на някои парламентарни групи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби