България изрази днес готовност да участва в мисията на ЕС за обучение на украински военни, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в среща на своите европейски колеги.

Свързани новини

15.11.2022 15:41

Обучаваме украински военни санитари

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България изрази днес готовност да участва в мисията на ЕС за обучение на украински военни, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в среща на своите европейски колеги.

Той уточни, че България ще участва и със състав, и с предоставянето на оборудване за обучението на украинските въоръжени сили. Министърът посочи, че предстои да се изясни какво оборудване ще осигури нашата страна. По неговите думи до края на тази седмица се предвижда да завърши оценката по този въпрос и становището да бъде прието следващата седмица от правителството, за да бъде последвано от решение на Народното събрание.

Стоянов е предложил днес четири групи от по 15 украински военни да бъдат обучени във Военномедицинската академия в София за санитари.

В отговор на въпроси, свързани с твърденията, че Холандия е готова да предостави на България изтребители Ф-16 в замяна на самолетите МиГ-29 на българските Военновъздушни сили, министърът поясни, че през юни е изпратено писмо до холандската страна с въпрос дали може да предостави тези машини. Отговорът тогава беше, че няма такава възможност, заяви Стоянов. Имах среща с министъра на отбраната на Нидерландия, засега изразяват готовност да помогнат с тренинга на наши пилоти за Ф-16, добави той.

По неговите думи се предвижда МиГ-29 да останат на въоръжение до края на следващата година. След това съм скептик, че можем да ги поддържаме в оперативна готовност, допълни служебният министър.
 Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв