В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: "Да живее България!" участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа.

Свързани новини

23.04.2023 17:53

Общобългарски поход за мир и неутралитет в София и редица градове у нас

Видян 4493 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В София и редица други градове у нас днес се провежда Поход за мир, организиран по инициатива на личности и организации, настояващи България да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти. По данни на организаторите около 12 хиляди души в столицата са излезли, за да подкрепят каузата, съобщава БНР.

В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: "Да живее България!" участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа.

Походът е под надслов: България зона на мира, като се провежда в столицата още 34 града в страната и чужбина. Преди шествието да тръгне по централните софийски улици организаторите събираха подписи от гражданите за организиране на референдум за мир и суверенитет. Въпросите в допитването са общо 6, сред които: " Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти", също: "Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум", като при над 100 хиляди подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му.

Оратори заявиха пред участниците: "Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ. И нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България".

"Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец,  воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре".


Походът се организира от  "Брод - Българският род обединен за децата", "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други организации. На събитието има представители на левицата и на други политически формации, които подкрепят инициативата и нейните послания. Шествието премина от бул. "Витоша" към президентството, сградата на Народното събрание, БНТ, Орлов мост, като ще приключи около 20:00 часа пред сградата на парламента. Следващият такъв поход за мир ще бъде на 21 май. 

Десетки варненци участваха в подписка за организиране на Национален референдум за мир и суверенитет по време на Похода за мир, свикан до сградата на Общината в морската столица.  С призив за мир и военен неутралитет на България се събраха десетки хора и в Габрово, Кюстендил и др. градове.


 Снимка: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.04.2023 22:23

    100 пъти ЗА. Не можем да бъдем срещу укитата. Там е бивша Магна България и много българи са останали на територията. В моята паланка, някога голямо селище, са воювали укитата и финландците, има много убити.Трите паметника - железен, мраморен и каменен са докарани от Украйна. С волски каруци. Неморално е да сме срещу рашките, все пак те са ни освободили от османлиите, не друг, независимо от целите на войната. Толкоз. Което не означава, че съм укрофил или рашкофил - филиИте са за хора с по-разширени сърца, мойто е нормално.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец