Сръбската прогресивна партия спечели и повторно проведените в пет общини местни избори вчера.

Свързани новини

03.01.2024 13:25

Обявиха окончателните резултати от предсрочните избори в Сърбия

Видян 461 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обработката на гласовете от предсрочните парламентарни избори в Сърбия, които се произведоха на 17 декември, показва, че листата на сръбския президент "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира" е получила 46,75% или общо 1 783 701 гласа, предаде БНТ.

Най-голямата опозиционна коалиция - "Сърбия срещу насилието" - е получила 23,66% от гласовете, което представлява 902 450 избиратели.

За изборната листа "Ивица Дачич - премиер на Сърбия" са гласували 6,55% от всички избиратели, а коалиция НАДА е получила 5,02 на сто от гласовете.

Листата на Бранимир Несторович "Ние сме гласът на народа" е получила 4,69% от гласовете, а за коалицията Заветници - Двери са гласували 2,76 на сто.

Съюзът на унгарците от Войводина е получил 1,7%, а за Сръбската радикална партия са гласували 1,46 на сто от избирателите.

Изборната листа "Усама Зукорлич - Обединени за правосъдие - Партия за правосъдие и помирение - Бошняците от Санджак, Томислав Жигманов - Демократически съюз на хърватите във Войводина" е получила 0,76% от гласовете, а за изборната листа на Сюлейман Углянин - 0,57%.

"Политическата борба на албанците продължава - Шаип Камбери" е получила 0,35% от гласовете, Народната партия - 0,88%, а листата "Заедно за бъдещето" - 0,18%.

Руската партия е получила 0,3 на сто от гласовете на избирателите, листата на Чедомир Йованович - 0,24%, а листата на Саша Радулович и Борис Тадич - 1,18%.

За изборната листа "Сърбия на Запад" за гласували 0,14%, а за листата "Албанска демократична алтернатива" 0,08%.

Гласуването се проведе в 81 избирателни секции в 35 държави. Регистрираните гласоподаватели в чужбина бяха 39 270, от които 31 552 отидоха до урните.

Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" обвини Сръбската прогресивна партия на президента Вучич в изборни манипулации, каквито властите отричат. Коалицията започна ежедневни протести на 18 декември, а на 30 декември хиляди хора се събраха на площад в центъра на Белград в най-големия досега протест във връзка с парламентарните и местните избори, чиито резултати демонстрантите искат да бъдат анулирани.

Сръбската прогресивна партия спечели и повторно проведените в пет общини местни избори вчера.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв