Байдън подчерта, че няма доказателства, които да предполагат "внезапно увеличаване на броя на обектите в небето"

Свързани новини

17.02.2023 16:07

Обектите, свалени над Америка миналата седмица, изглежда не са част от китайска операция с шпионски балони: Байдън

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати нямат индикации, че трите обекта, свалени в северноамериканското въздушно пространство, са свързани с китайската програма за шпионски балони и вероятно са от частни организации, предаде CNN.

"Все още не знаем точно какви са били тези три обекта, но нищо не подсказва, че те са свързани с китайската програма за шпионски балони или че са били средства за наблюдение от някоя друга държава", заяви Байдън в първите си официални забележки относно обектите, изстреляни от небето миналия уикенд над Канада и САЩ. "Настоящата оценка на разузнавателната общност е, че тези три обекта най-вероятно са били балони, свързани с частни компании, развлекателни или изследователски институции, които изучават времето или провеждат други научни изследвания. "


Речта на Байдън в Белия дом по този въпрос четири дни след свалянето на последния известен обект дойде, след като президентът бе подложен на нарастващ натиск във Вашингтон да бъде по-прозрачен относно ситуацията и вземането на решения като върховен главнокомандващ.


Байдън подчерта, че няма доказателства, които да предполагат "внезапно увеличаване на броя на обектите в небето" И въпреки че последните три обекта изглежда не са били злонамерени, Байдън предупреди: "Ако някой обект представлява заплаха за безопасността и сигурността на американския народ, ще го сваля. "

Президентът заяви, че е наредил на екипа си да изработи "по-строги правила за това как ще се справяме с тези неидентифицирани обекти, като правим разлика между тези, които вероятно представляват риск за безопасността и сигурността, изискващ действия, и тези, които не представляват такъв риск" Тези класифицирани параметри ще бъдат предоставени на Конгреса, когато бъдат завършени.


Президентът също така заяви, че възлага на съветника по националната сигурност Джейк Съливан да ръководи "общоправителствено усилие" за това как да се реагира при бъдещи срещи с подобни височинни обекти.
Обратна връзка за рекламата

По-конкретно, администрацията ще изготви подобрен списък на безпилотните летателни обекти над американското въздушно пространство, ще приложи допълнителни мерки за откриване на обектите, ще актуализира правилата и разпоредбите за срещи с тези видове обекти над небето на САЩ и ще установи общи световни норми за подобни срещи.


Президентът заяви, че очаква да разговаря с китайския президент Си Дзинпин по въпроса, както и да информира съюзниците и Конгреса.

"И се надявам, че ще стигнем до дъното на това, но не се извинявам, че свалих този балон", добави той.

В петък Китай заяви, че САЩ "не са в състояние да говорят за установяване на глобални норми" след обещанието на Байдън да разработи нови правила за неидентифицирани обекти.

"В международната практика вече има съответни международни закони и норми за гражданските въздухоплавателни средства", заяви говорителят на Министерството на външните работи Уан Уенбин на ежедневен брифинг за пресата. "Американската страна реагира прекалено остро и свали китайския граждански дирижабъл без екипаж с прекомерна сила, пренебрегвайки международните закони и практики.


Уан също така повтори обвинението на Пекин, че САЩ са пускали балони в китайското въздушно пространство в миналото - твърдение, което Белият дом отрича - и заяви, че "няма информация" относно потенциални преговори между Байдън и Си.


Федерални служители заявиха, че първият китайски балон за наблюдение, свален край бреговете на Южна Каролина по-рано този месец, е бил способен да извършва операции по събиране на разузнавателни сигнали и е имал полезен товар с размерите на три автобуса. За сравнение, смята се, че последвалите обекти, които не са свързани с конкретна държава или организация, са много по-малки.

Очаква се през тази седмица да бъдат публикувани нови протоколи за това как САЩ ще се справят с подобни неидентифицирани обекти занапред.

По-рано тази седмица канадски официални лица откровено споделиха, че задачата за възстановяване на отломки от височинни обекти, свалени над Канада и САЩ, е трудна, като признаха, че това може да отнеме дни или седмици и няма гаранция, че отломките ще бъдат намерени.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни