Говорейки на годишната среща на торите в Манчестър, Кофи заяви, че "огънати или прави, не е работа на правителството да решава формата на бананите, които искате да ядете".

Свързани новини

07.10.2023 07:12

Обединеното кралство най-накрая ще се откаже от правилото на ЕС за "огънатите банани"

Видян 7227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британското правителство ще се откаже от "абсурдното" правило на ЕС за продажбата на необичайно извити банани, обяви министърът на околната среда Тереза Кофи по време на конференцията на Консервативната партия в понеделник.

Говорейки на годишната среща на торите в Манчестър, Кофи заяви, че "огънати или прави, не е работа на правителството да решава формата на бананите, които искате да ядете".

Регламент 1333/2011 на ЕС повелява, че бананите, продавани в съюза, не трябва да имат "необичайно изкривяване", освен ако не идват от определени райони на Кипър, Гърция или Португалия. Преди референдума за Брекзит през 2016 г. правилото беше цитирано от политици и експерти, подкрепящи Брекзит, като пример за превишаване на правомощията от страна на "ненормалните брюкселски бюрократи".

Други подобни примери включват директива от 1800 думи относно маркетинговите стандарти за главесто зеле и решение, забраняващо на производителите на бутилирана вода да твърдят, че продуктът им облекчава дехидратацията.


Въпреки широко разпространените подигравки към правилото за "огънатите банани", то продължава да е в сила в Обединеното кралство почти четири години след официалното му напускане на ЕС. То трябваше да бъде премахнато заедно с всички останали закони на ЕС до края на годината, докато през май правителството не промени курса си и не заяви, че вместо това ще оценява останалите закони на ЕС един по един.

Към май в книгите оставаха повече от 4000 такива закона, а министър-председателят Риши Сунак беше критикуван от привържениците на Брекзит за това, че тогава е избрал да премахне само 800. По-голямата част от 4000-те закона бяха свързани с околната среда, което означава, че Кофи сега отговаря за това кои от тях ще бъдат премахнати и кои ще бъдат запазени.


Тя не посочи дали всеки закон на ЕС, който е в нейния ресор, ще бъде премахнат, но в понеделник заяви, че ще вземе на прицел и "зелените фанатици, които смятат, че нашите фермери трябва да спрат да отглеждат добитък и вместо това трябва да ядем фалшиво месо", и ще премахне ограниченията върху генетично модифицираните култури.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци