02.12.2015 16:42

Обама към Ердоган: Знаем, че финансирате джихадистите от Ал Нусра

Видян 7411 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Защо Обама забави и смекчи тона си към Сирия, след като не се поколеба и за миг в правотата си по отношение на Либия? Отговорът се намира в конфликта между представителите на администрацията, които са твърдо за прилагането на „червената линия”, и военните, които считат, че започването на война е както неоправдано, така и потенциално унищожително.


 


Промяната в мнението на Обама започва от лабораторията по отбрана Портън Даун в Уилтшир. Британското разузнаване се добира до проба от зарина, използван за атаката на 21 август, и анализът доказва, че тя не отговаря на пробите от арсенала на сирийската армия.


 


Посланието, че обвинението към Сирия няма да издържи, бързо достига до генералите в армията. Британският доклад внася сериозни колебания в Пентагона и генералите са готови да предупредят Обама, че плановете му за бомбардировки и директни ракетни попадения върху сирийската инфраструктура могат да доведат до много по-голяма война в Близкия изток.


 


В последния възможен момент от армията отправят към Обама предупреждение, което според тях е довело до отлагане на атаката.


 


В продължение на месеци висшите военни и разузнавателните служби се колебаят в становището си по отношение на ролята, която играят във войната съседите на Сирия и в частност – Турция. Премиерът Реджеп Ердоган е известен с подкрепата си за Фронта „Ал Нусра”, който е джихадистка фракция на опозицията, но участва и в други ислямистки бунтовнически групи.


 


Представител на американското разузнаване пояснява: „Знаехме, че са замесени хора от турското правителство и че те се надяват да стиснат Асад за топките, като допринесат за атака със зарин във вътрешността на Сирия и така да предизвикат Обама да действа по плана за нарушаване на „червената линия“.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни