Свързани новини

18.04.2009 11:00

Обама и Чавес си стиснаха ръцете

Видян 1715 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентите на САЩ и Венецуела Барак Обама и Уго Чавес се ръкуваха по време на 5-ата среща на страните от двете Америки, провеждаща се в Hyatt Regency Hotel в столицата на Тринидад и Тобейго, Порт ъф Спейн, предаде БГНЕС.


Присъствалите фотографи успяха да запечатат историческа картина - отявленият критик на САЩ Чавес да стиска усмихнат ръката на американски президент, в случая Обама. Освен размяната на поздрави и няколко добронамерени шеги, обаче, двамата лидери не са имали разговор. В срещата на Организацията на американските държави вземат участие лидерите на всички страни от Западното полукълбо с изключение на Куба, изключена преди 47 г. от организацията като "наказание" за това, че е избрала пътя към социализма. За Обама срещата е повод да се запознае и разговаря лично с лидерите на Латинска Америка. Колкото до Чавес, по-рано той обяви, че от 1 януари 2009 г. страните-участнички в т.нар. Боливарианска алтернатива за Америка (ALBA) ще въведат единна валута - сукре (от испанското sucre - sistema unitario de compensacion regional - единна система за регионално разплащане). Новата обща валута ще стане инструмент за разплащане в търговските отношения между Венецуела, Боливия, Никарагуа и други страни от Латинска Америка. Въвеждането на сукрето цели постигането на почти пълна независимост от щатския долар - идея, преследвана от години от левия Чавес и неговият главен съюзник Ево Моралес, президент на Боливия. Доколко идеята ще сработи тепърва ще се разбере, тъй като САЩ, макар и сочен от Чавес като "Враг No 1", се явява основен купувач на венецуелския петрол.


На срещата на страните от Латинска Америка в Тринидад и Тобаго Барак Обама предложи латиноамериканските държави и тези от Карибския басейн да създадат "съюз между равни", съобщава "Взгляд". "Обещавам ви, че САЩ ще се стремят към равноправно партньорство, основано на принципите на взаимно уважение, общи интепреси и ценности", щаза американския президент по време на изказването си от първия ден на срещата. "В нашите отношения не трябва да има старши и младши партньори". Обама, също така, се пошегува, отбелязвайки, че е "благодарен на президента на Никарагуа Даниел Ортега, че не е обвинил настоящия президент на САЩ за 17 април 1961 г. за нахлуването на въоръжени наемници в Куба, когато Обама е бил едва на 3 м. "Всяка държава има своята история, но, въпреки разногласията помежду ни, ние трябва да се уважаваме едни други. Самото ми присъствие на този форум е свидетелство за това, че Съединените щати претърпяват, макар и нелека, промяна", каза Обама, подчертавайки, че САЩ ще поддържат отношения с всяка една латиноамериканска държава в дух на приятелство. През първия ден на срещата основна тема бе Куба - тя бе подета още от аржентинския президент Кристина Фернандес де Киршнер, открила форума. Никарагуанският й колега Даниел ортега пък заяви, че "го е било срам да приеме участие в среща, на която отсъствува кубинска делегация". Куба бива изключена от Организацията на американските държави още преди 47 г., заради "грешния" си избор на пътя на социализма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева