Свързани новини

06.01.2009 14:34

Обама би подкрепил една успешна европейска инициатива в Ивицата Газа

Видян 1630 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По повод европейската инициатива за мир в Ивицата Газа Елен Флотр, европейски депутат и член на Делегацията за отношенията с арабските страни в Европейския парламент заяви.


Европейският съюз най-сетне поема своята отговорност, след години на политика в подкрепа на Израел. Европейската делегация трябва да свърши работата си в много драматична обстановка. Всъщност именно влошаването на ситуацията в Ивицата Газа накара европейците да се намесят в конфликта. Колкото до това дали работата на европейската делегация е улеснена от преходния период във властта в Съединените Щати – не смятам, че е така. На политическата сцена във Вашингтон вече стои Барак Обама, който не само няма да попречи, но дори ще улесни работата на ЕС. Вече не може да се говори са съперничество в предприемането на международни инициативи. Тук основната цел е международната общност да се намеси, за да се стигне, колкото е възможно по-бързо, до прекратяване на огъня и подписване на примирие. Колкото до това какво може да направи Чехия - тази малка страна, която няма никаква историческа връзка с региона на Близкия изток, в една толкова сложна и напрегната ситуация – ще ви кажа следното. Промяната в позицията на Чехия само за 24 часа (чешкото председателство първо обяви офанзивата на Израел като по-скоро отбранителна, отколкото нападателна, а след това промени позицията си и призова за незабавно прекратяване на огъня) показва, че в Европа никой не прави нищо сам. Чехия няма да разрешава кризата сама. Ще го направят всички европейски страни заедно, Европейският парламент, Европейската комисия. Само координираните им усилия могат да доведат до успешни резултати.


Френският президент Никола Саркози е на обиколка из Близкия изток. Това, което се очаква от него, е да работи заедно с европейската делегация. Ако усилията им са координирани, те могат да се окажат много плодотворни. Тук няма място за конкуренция. Моите съжаления са, че Франция напусна председателското място на Европейския съюз, което бе в ръцете й в продължение на шест месеца, без да предприеме сериозни инициативи в Близкия изток. Информацията е на РФИ, цитирани от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак