Божков твърди, че е бил изнудван от тях, но по тези си твърдения засега не е разпитван от прокуратурата

Свързани новини

19.09.2022 16:52

ОАЕ все още не са дали отговор за видеоразпит на Васил Божков

Видян 3463 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Близо пет месеца и половина Обединените арабски емирства (ОАЕ) не отговарят на искането на българските власти за видеоразпит на бизнесмена Васил Божков. Това заявиха от Министерството на правосъдието, съобщи Дневник. Ведомството е посредник по изпращане на искането.


Божков се намира в Дубай повече от 2,5 години, като срещу него има повдигнати 18 обвинения. По негова информация съдът в ОАЕ е отказал да го екстрадира, досега прокуратурата не е коментирала този казус. Преди година обвиняемият дори се надяваше заповедта на Интерпол за ареста му да отпадне и той да се прибере в София.


Искането за разпита му беше отправено в началото на април, две години след акцията на прокуратурата срещу Божков и малко след ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова, които задържания бяха обявени за противозаконни от съда.


Божков твърди, че е бил изнудван от тях, но по тези си твърдения засега не е разпитван от прокуратурата. По случая беше образувано досъдебно производство, заради което от държавното обвинение изпратиха официално искане за разпит. Условие за приемането на молбата на прокуратурата е преценката на Обединените арабски емирства за допустимост на такъв вид разпит съобразно местното законодателство.


Близо две години прокуратурата твърдеше, че не може да разпита Божков от дистанция. Обяснението беше, че срещу него има 18 повдигнати обвинения, а той не е получил лично постановленията за тях. А бившият вътрешен министър Бойко Рашков твърдеше, че бизнесменът може да бъде разпитан като свидетел. В средата на март тази година Божков даде видео пресконференция, на която отново повтори твърденията си, че е бил изнудван. Той съобщи, че на 8 март е бил разпитан и от европейската прокуратура по тези твърдения.



Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 19.09.2022 17:14

    Ишаллах ! Време много ..............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева