Свързани новини

10.12.2020 17:02

НЗОК със становище по повод неизплатените 1000 лева на личните лекари

Видян 1398 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната здравноосигурителна каса разпространи становище по повод неизплатените 1000 лева на личните лекари, обещани от правителството, предаде БНР.


В него се казва, че всички 28 Регионални здравноосигурителни каси в страната трябва да заявят в отчетите си колко и кои лекари и зъболекари са извършвали дейност в периода от 1 до 30 ноември.


Необходимите средства трябва да бъдат заявени до 9.30 часа на 14 декември.


Към заявените средства трябва да бъдат включени и сумите по методиката за изпълнителите на първичната и извънболнична медицинска помощ и специализираната извънболнична медицинска помощ. За заплащането им съответно за месец ноември и авансово за месец декември министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира, че неизплатените суми от 1000 лева за личните лекари са породени от бюджетна процедура:


"Проблемът не е нежеланието да се случи раздаването на хилядата лева на всички общопрактикуващи лекари. Проблемът е чисто бюджетна процедура. Трябваше да се гласува Бюджета на Националната здравноосигурителна каса и след това Надзорният съвет на Касата да вземе това решение. Говорил съм и с председателя на Надзора, и с представителите на Държавната квота. Днес решение ще има".


От Националната здравноосигурителна каса съобщават, че след потвърждаване на средствата от тях, регионалните подразделения ще извършат парични преводи по сметките на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по сключените им договори със Здравната каса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Лекари към властта: Дължите обяснение за правителствената болница “Лозенец” 10.12.2020 18:18

    Лекари у нас поискаха обяснение от кабинета и Здравната каса защо МБАЛ “Лозенец” бе определена като правителствена болница. Според тях приетото от МС вчера решение е показателно за отсъствието на елементарни принципи за развитието на здравната система в България. Това става ясно от отворено писмо на Български лекари за ново здравеопазване. То е адресирано до здравния министър проф. Костадин Ангелов и шефът на НЗОК проф. д-р Петко Салчев. Острата позиция идва само ден, след като Министерския съвет прие решение, с което МБАЛ “Лозенец” получава статут на правителствена болница. В това си качество лечебното заведение ще поддържа медицинското осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента, главния прокурор; на представители на друга държава със същия ранг и ръководители на международни организации и институции при посещение в страната. "Ние смятаме, че дължите на всички пациенти и лекари, ясно и смислено обяснение защо е необходимо съществуването на лечебно заведение, изградено за нуждите на определен, тесен кръг от хора - президент, вицепрезидент, председател на Народното събрание, министър-председател, главен прокурор, евентуално и депутати?!", посочват в писмото си лекарите и доплват: “Какво точно обуславя необходимостта от разкриване на 140 болнични легла? Толкова ли е лошо здравословното състояние на така изброените лица?” "Как бихте обяснили факта, че при съществуващ персонал от 900 души, за всеки депутат се очаква да се грижат поне три медицински лица и то непрекъснато, без значение дали той има нужда от това? В условията на повсеместен кадрови дефицит в страната всичко това звучи гротескно", категорични са от съсловната организация. Според Български лекари за ново здравеопазване декларираната равнопоставеност между тази структура и всички останали лечебни заведения е невъзможна при условие, че това звено се очаква да получава допълнително, целево финансиране от държавния бюджет. "Осъзнаваме, че рационален отговор на поставените въпроси, извън обичайната демагогия, е невъзможен", пишат от организацията. От БЛНЗ предлагат в рамките на т.нар. „триъгълник на властта“ да се изгради амбулаторна практика с един или двама обобщопрактикуващи лекари, които да обслужват гореспоменатите лица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв