Свързани новини

14.03.2012 16:26

НЗОК не отчела 6 милиарда за 2010 и 2011 г.

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отчайващи данни изнесоха експерти в областта на здравеопазването за батака в този сектор през последните 3 години. Оказва се, че след 3 страници за 2009 г., в края на 2010 и на 2011 г. Националната здравноосигурителна каса не си е направила труда да отчете дори с лист за какво е похарчила 6 милиарда народна пара. Хубаво е, че са се раздавали бонуси за милиони там, но можеше поне да знаем за каква работа черпим чиновниците.
Касата не и направила още няколко задължителни неща. Тя не е създала схеми за лечение, за да се знае какви лекарства са подходящи за дадена болест. В резултат никой не знае колко струва на държавата 1 болен, а колко харчи един лекар. Според д-р Станимир Хасърджиев, който е върховният представител на пациентите у нас, решението на този проблем е просто – като във всяка страна в 21 век се създава модел за Оценка на здравните технологии. Така бюджетите се пишат и се харчат на око. А те не са завидни – у нас едва 4 на сто от БВП отива за здраве, докато в ЕС нормата е 9%. 
В предаването на Референдум на БНТ бяха изнесени от експерти и следните данни. В България реимбурсацията или поемането на стойността на лекарствата от касата е едва 46% на фона на европейските 82% и на турските 90%. Д-р Кирил Еленски от Българския лекарски съюз, който е член на Комисията за лекарствена политика признава, че нямаме отчитане на здравния резултат, което значи че плащаме малко за лекарства, а после пъти повече за болнично лечение, което е най-меко казано неразумно. Той изтъква, че е абсурдно, но е факт – най-променяният закон у нас е този за лекарствата. Ала това до нищо не води. Ефектът дори е обратен – най-малко финансирани са лекарствата за най-масовите заболявания.
Аделина Любенова от Фармацевтичния съюз е удивена, че ние просто нямаме национална лекарствена политика. Освен това ДДС на лекарствата ни е редокродно – 20%, при 9 на сто в Румъния и 10 на сто в Гърция, с които се мерим.
“Опозицията е готова да създаде паралелна анкетна парламентарна комисия, която да разнищи докрай грандиозния скандал с нереално високите цени на лекарствата, заплащани с публични пари”, заяви в парламента депутатът от БСП Мая Манолова. Тя изрази съмнение, че управляващите ще се съгласят да бъде сформирана комисия, защото им липсва воля и предпочитат да си прехвърлят топката – без да има виновни и наказани.
„Източват се пари от Здравната каса и от Министерството на здравеопазването, растат цените на лекарствата, все по- малко хора се лекуват, закриват се болници, а Спешната помощ не стига своевременно до пациентите”, заключава Манолова. От опозицията настояват комисията да установи - кой и защо допусна ситуация, при която се пилеят публични пари за здраве и за лекарства; как цените на лекарствата се увеличиха до такава степен и които са фирмите, които се облагодетелстват; чии корпоративни интереси стоят зад бездействието на изпълнителната власт. Според депутатите от опозицията уволнението на здравния министър няма да е достатъчно, защото само по себе си не дава отговор на важните въпроси. Те обаче попитаха чия ще е отговорността, ако и третият здравен министър се окаже политическа грешка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв