16.12.2008 13:41

НЦИОМ: Ще се върне сезонът на протестите

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще расте апатията и гневът на българите през следващите месеци, а икономическата и финансова криза могат да акумулират протестен вот и свръхполитизация, заяви директорът на Националният център за изследване на общественото мнение ( НЦИОМ ) Лидия Йорданова. Тя анализира резултатите от последното изследване на центъра, за обществено политическите нагласи в България, предаде БГНЕС.


Резултатите са от реализирани 1000 интервюта, проведени в 86 населени места в цялата страна. Според един от основните изводи, нарастват страховете не българите за жизнения им стандарт, както и недоволството на хората от властта. Всички държавни институции губят между 2 и 8 % обществено одобрение за работата си през последния месец. Това се отнася и за обществените медии, при които спадът е най-отчетлив. Изключение от тази тенденция прави единствено полицията. С 9 % се повишава неодобрението към финансовия министър Орешарски и към министъра на правосъдието Тачева. Пугчиева е с 6 % неодобрение, а Петър Димитров- 4 %. Премиерът Станишев има 5 % спад на одобрението. Намалява доверието и в управляващите и в опозицията. С 5 % по-малко хора гледат с надежда на възможността БСП да управлява страната. Същото се отнася и за ГЕРБ- при тях доверието е спаднало с 6 %. С 3 % е по-ниско одобрението при лидерите на ГЕРБ и Атака.
69% от българите не посочват политическа сила, която според тях е направила най-много за страната. 80 % от заявяващите, че няма да гласуват на предстоящите избори, не виждат партия, която да се е погрижила за интересите им. Най-разочаровани от партиите са хората между 30 и 39 години, жителите на малките градове и бедните българи. През декември с 8 % намалява декларираната готовност за гласуване на парламентарните избори в сравнение с миналия месец. 18 % от избирателите биха подкрепили управляващата коалиция. Най-разколебани в подкрепата си за нея са симпатизантите на БСП- 52 % от тях биха гласували за нея. За 24 % от избирателите най-приемлива е коалицията ГЕРБ-Атака, тя е по-желана от симпатизантите на Атака -75 % от тях, отколкото тези ГЕРБ(44%). С 10 п% са намалели хората, които са готови да гласуват за възможна коалиция ГЕРБ-БСП, но тя е приемлива за 53 % от избирателите на БСП и за 17 % от тези на ГЕРБ. Единствената хипотетична коалиция, която получава по-висок, а не по-нисък резултат от механичния сбор на процентите на отделните партии е тази между СДС и ДСБ. Сред най-одобряваните политици са Бойко Борисов- 56 %, Стефан Данаилов 55 % и Георги Първанов 50 %. 47 % от българите се страхуват, че следствие на кризата няма да могат да си позволят обичайните покупки на вещи за лична употреба, а 46 % че няма да могат да поемат битовите си разходи за ток, отопление и др. 43 % от участвалите в изследването имат притеснение, че няма да могат да си купят хранителни стоки от първа необходимост. Безработицата не е сред най-големите страхове у нас, но 16 % от тях смятат, че няма да могат да обслужват вноските по кредитите си . През зимата на 2008 г. българите са по-добре подготвени с подходящо облекло и обувки, в сравнение с 2006 г. 14 % въпреки прогнозите за световна икономическа криза, очакват личното им и материално състояние да се подобри. Такова е мнението на младите, високообразованите и тези, които в момента живеят без лишения. Налага се изводът, че колкото по-заможни са хората, толкова са и по-оптимистични. Днес, отношението между песимисти и оптимисти в България по въпроса за бъдещето е 2:1. 6 % от българите биха изтеглили кредит в момента, а 2/3 от интервюираните твърдят, че нямат спестявания. Хората у нас демонстрират финансов консерватизъм, 28 % от тях са на мнение, че банките са най-сигурното място за техните пари, а 8 % смятат за правилно да държат спестяванията си у дома. Лидия Йорданова заяви, че Атака си оставя най-автентичната опозиционна партия и че е възможно най-бедните избиратели у нас, да предпочетат Атака, а не БСП. Партията на Волен Сидеров е твърде възможно да е на ключови позиции при преговори за формиране на нов, бъдещ кабинет, за разлика от ДПС , която има необходимост коренно да смени образа си, заключи Йорданова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог