Ще бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде БНР.

Свързани новини

09.02.2024 16:50

НС забрани строителството в 500-метровата зона около плажовете Иракли, Карадере и Корал

Видян 720 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде БНР. Техни вносители са лидерите на партиите от управляващото мнозинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Разглеждането на законопроекта беше включено като извънредна точка в дневния ред. От опозицията обвиниха управляващите в лобизъм.

Забраната на застрояването в трите плажа за природосъобразен туризъм в Зона А не е единственото гласувано изменение, но се превърна в сърцевина на спора в пленарна зала и основа за обвиненията на опозицията. Многократно беше зададен въпросът - защо са избрани точно тези 3 плажа, а е отхвърлен предложеният от партия "Възраждане" списък с още 41, на които да се осигури същата закрила.

Тошко Йорданов от ИТН обвини Кирил Петков в лично облагодетелстване:

"Говори се сред местните, че имат скрита собственост на плажа "Корал" той и баща му и си правят практически с това разширение "частен резерват". Наблюдавате как в държавата един човек си позволява да предлага закони за себе си и за семейството си".

Кирил Петков отхвърли обвиненията:

"Този законопроект не е нито мой, нито на нашата партия, нито на нашата коалиция. Той е на всички нас. Той е на всички българи, които вярват, че българската природа и българският туризъм могат да се съчетават по един начин, където да има добавена стойност за туризма, а българската природа да бъде запазена за нашите деца. Аз съм съгласен, че това е една първа стъпка. Тази стъпка трябва да се продължи".

Спор предизвика и предложението за изключване извършването на археологическите проучвания в тези зони. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов призова:

"В археологическата карта на България има записани три археологически обекта, които попадат на територията на Иракли и Бяла-Карадере и тук ако някой иска да даде възможност тези археологически проучвания да спрат, да се даде възможност на иманярите безнаказано да продължават да безчинстват, нека да излезе да си го каже".

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи:

"Или вие лъжете откровено от трибуната, или Борисов лъже, защото Борисов казва, че този законопроект минава само защото Вие лично искате да мине, защото за Вас било много важно да мине".

А Андрей Чорбанов от ИТН попита:

"Ако се съгласим да изграждаме ветрогенератори в морето, не могат ли да бъдат изграждани тук такива съоръжения, или това се отнася само за всички останали плажове, където ще бъдем принудени да гледаме такива инфраструктури?".

"Възраждане" получи подкрепа от депутати от мнозинството като Любен Дилов от ГЕРБ СДС, но тя не беше достатъчна:

"И аз мисля, че ограничаването на проучвания, пак казвам - проучвания археологически, нанася голяма щета върху знанието. Не съм видял археологическо проучване, което да е нанесло екологична щета, сравнима с това, която нанася криворазбраният туризъм в България".

От ПП ДБ останаха непреклонни, като Мирослава Петрова каза:

"Знаете, че за жалост, на територията на Република България има и такива недобри примери, с които можем да кажем, че в паркова среда или в друга природна уязвима среда, се правят интервенции по отношение на археологически проучвания години наред на нови такива, които трайно увреждат и без резултат често по отношение на археологията природната среда и парковата среда в градовете включително".
Депутатите завишиха санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морските плажове без законово основание, както и за увреждане на дюни. Там глобата може да стигне до 100 000 лева имуществена санкция при първо нарушение и 150 000 лв. при повторно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак