Свързани новини

09.09.2020 14:29

НС прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

Видян 1735 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това прие окончателно Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование, предаде БНР.


Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до 2023 година. Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по рано. Според образователното министерство, задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.


От БСП са скептични, че това ще се случи. Депутатът Ирена Анастасова заяви:


„Ние не сме против пълното обхващане на децата. И ние основателно считаме, че няма как да въвеждаме задължителност и да казваме, че до 2023 година ще създадем условия“.


Депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален инструмент, „който трябва да осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране“.


Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че задължителният характер ще има положителен ефект.


„Тя е ключова. Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на поколения, всички държави вървят в тази посока. За България тя е още по-важна предвид големият процент деца от семейства, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е критично важно за тяхното по-нататъшно обхващане“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак