Вносителите от ПП-ДБ заявиха готовност да оттеглят предложението си решенията на общинския съвет, взети в открити заседания да се приемат с поименно гласуване

Свързани новини

26.09.2023 11:50

НС прие на първо четене промени в Закона за местното самоуправление

Видян 516 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде БНТ.

Според тях откритите заседания на общинския съвет трябва да се излъчват на живо на интернет страницата на общината.

Промените предвиждат още общините да създадат и поддържат публичен регистър на питанията към кмета от общински съветници и отговорите към тях.

Предложенията предизвикаха притеснения в БСП и ДПС - доколко ще натежи финансово това решение на общините.

Възраждане смята, че предложенията в законопроекта са добри въпреки че идват от политическия им опонент. Вносителите от ПП-ДБ заявиха готовност да оттеглят предложението си решенията на общинския съвет, взети в открити заседания да се приемат с поименно гласуване.

    "Повишаване на прозрачността в българските общини. На немалко места цари феодализация, а хората не знаят как са гласували общинските съветници. Доверието в Народното събрание е ниско, защото всичко е прозрачно, излъчва се онлайн заседанието. Ако една община не може да направи онлайн излъчване, то трябва да преосмислим трябва ли да съществува тя като самостоятелна административна единица. Все още в България има общински съвети без система за гласуване", заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ.

    "Никъде не чух от вносителите да кажат натоварваме ли финансово българските общини. Ще приемем промени, които изискват финансови ангажименти, а не си дават сметка от къде ще дойдат парите. Това щяло да струва на държавата 30 милиона лева, ами не е малко за всички общини. Ние от БСП ще се въздържим. Не сме против прозрачността", допълни Манол Генов от БСП.

    "Няма да доведе до финансово натоварване една сесия да се излъчва на живо. Оттегляме предложенията за закупуване на система за гласуване, за да не натоварваме общините", добави Йордан Иванов.

    "За да подкрепим този законопроект, трябва да се изчистят няколко детайли. Ние сме за прозрачност в общините. Това, което се предлага обаче няма да допринесе до такава прозрачност, каквато ни се иска на всички. Националното сдружение на общините е отбелязало, че всичко това е заложено. Смятаме, че повече от 175 общини нямат да имат възможност за финансиране за тези онлайн излъчвания. Вие ако между първо и второ четене си оттеглите тези предложения, ние ще ви подкрепим и ще направим и наши предложения, за да им се дадат срокове на общините за такива инвестиции. Има общини, където не само нямат интернет, а и телефон", заяви Танер Али от ДПС.

    "Прозрачност трябва да има, това предложение е добро. А относно аргумента, че това ще струва много пари - във Варна беше въведено електронно гласуване с таблети. Сумата беше около 16-20 000 лева. Така че и този аргумент отпада. Ние ще подкрепим това предложение - то идва от нашите опоненти, но добрите идеи нямат цвят и принадлежност. Трогателно е да виждам единодушие между БСП и ДПС", коментира лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

    "Колко общини е управлявало Възраждане? Кметовете на ДПС са едни от най-успешните", отговори Танер Али от ДПС.

    "Хората са много добре информирани в общините - ако се влюбиш там, те вече знаят в кой. Вие ни сложихте в един кюп с ДПС, но и БСП и ДПС знаят ситуацията в общините", подчерта Манол Генов от БСП.

    "Общините, които се контролират от ДПС, са на последно място в социално-икономически аспект. Местата, на които ние ходим, са места, на които и вие не ходите. Ако някой провежда реч на омразата - това сте вие от ДПС - вие противопоставяте части от народа. Уядохте се и като отивате на място с лъскавите коли, това не се харесва на хората. Чукнете в антикорупционната справка Гугъл и вижте колко общински съветници имаме. Имаме и община, която управляваме", отбеляза Костадин Костадинов.

    "Ще подкрепим този законопроект с условностите. Адмирации за вносителите, които ще оттеглят своето предложение за поименното гласуване", заяви Младен Шишков от ГЕРБ-СДС.

    "Ако държавата задели пари в бюджета, да това може да стане. От 265 общини колко могат да си го позволят и колко не може да си го позволят. Има ли някой в залата, който да не знае за свързаността и проблемите с болниците в малките общини?", допълни Борислав Гуцанов от БСП.

    "Аз съм изморен как някой обяснява, че нещо не може да стане в тази държава", добави Йордан Иванов от ПП-ДБ.

    "За хората с телефони без копчета - има и безплатни приложения за гласуване", коментира Костадин Костадинов, Възраждане.

    "Публичната длъжност на кмета няма как да се осъществи сега публичността", каза още Настимир Ананиев от ПП-ДБ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог