От 1,5 г. депутатите не реализираха  прозрачни назначения на контролни, надзорни и регулаторни органи в държавата, алармират от Български институт за правни инициативи (БИПИ) в отворено писмо до парламента.

Свързани новини

24.10.2022 17:48

НС да смени органите с изтекъл мандат: Юристи

Видян 3992 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 1,5 г. депутатите не реализираха  прозрачни назначения на контролни, надзорни и регулаторни органи в държавата, алармират от Български институт за правни инициативи (БИПИ) в отворено писмо до парламента. Оттам призоваха народните представители спешно да предприемат и неотложните действия за провеждане на процедури по избор за попълване на състава на органите с изтекъл мандат или такива с непълен състав.


Най-ключовите закъснели назначения например са: инспекторите и главният инспектор на Инспектората при ВСС, 11 от членовете на ВСС, шефът на БНБ, управителят на НЗОК, председателят и членовете на Сметната палата, омбудсманът и др.


“Българската държавност е изправена пред конституционна криза, чийто зародиш се намира в политическата криза, но това не трябва да служи за оправдание на НС. Последните 4 състава на парламента допринасят за разпада, а това вече има необратими последици за доверието на обществото към институциите”, подчертаха юристите.


“Най-важният инструмент за разделение и взаимно възпиране на трите власти са правомощията на НС, самостоятелно или на квотен принцип с други институции, да избира и назначава административни ръководители на структури от изпълнителната и съдебната власт.  Още от първия си ден обаче 48-о НС се проваля пред гражданското общество и пред целия народ в това, че народните представители не успяват да се поучат от грешките на предходните състави на законодателния орган на страната”, констатираха правистите.


От БИПИ изброиха конкретните стъпки, които трябва да реализират депутатите. Първата е създаване на Комисия по избор на органи.  В правомощията ѝ трябва да се включи проследяване на изтеклите мандати на органите, на която база да състави график за провеждане на процедурите.
Следва процедура по селектиране и изслушване на кандидатите. В правилата за всяка отделна процедура следва да се предвидят съвместни заседания на Комисията и съответната ресорна комисия в НС.  Третата стъпка е изборът на еднолични или колективни органи.


“С това писмо, което изпращаме за 7-и път до НС, прилагаме и Единни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати, подготовка за избор и избор на органи по действащото законодателство. Тяхната цел е да се създаде специален раздел в ПОДНС, чрез който да се завишат стандартите при избора на независими регулатори. Предлагаме също за пореден път да бъде обмислена възможността на официалната интернет страница на  НС да има календар-график на мандатите на едноличните и колективни органи, избирани от НС, който да бъде обновяван в реално време.Оставаме на разположение и имаме готовност да окажем експертна помощ на  НС”, завършват апела си от БИПИ.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните