Свързани новини

14.06.2018 13:16

НС бламира Симеонов, провал в интеграцията на ромите, заявиха от БСП

Видян 2382 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов. Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП за България Антон Кутев по време на брифинг в Народното събрание във връзка с отхвърления мониторингов доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интеграция на ромите, предаде Фокус. Според Кутев Валери Симеонов е бламиран освен от Народното събрание и от Обединени патриоти.


Кутев посочи, че Народното събрание е отхвърлило доклада за стратегията. „Въпреки опитите дебатът да бъде профанизиран на момента, групата на БСП успяхме да постигнем малко здрав разум в колегите, които гласуваха против този доклад. Става дума за провал в политиката за интеграция на ромите в последните няколко години. Още нещо, което е много важно. НС бламира вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за тази политика в момента“, заяви Антон Кутев.


 "Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов", заяви народният представител от ПГ на БСП за България Георги Гьоков. „Както беше достойна постъпкатa на министъра на труда и социалната политика с оставка, може би трябва така да постъпи и вицепремиера Валери Симеонов“, каза Гьоков. Той заяви, че не твърди, че БСП иска неговата оставка, а че така трябва да постъпи един достоен човек. „Следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство“, допълни депутатът от БСП.


 „За“ мониторинговия доклад гласуваха 83 народни представители, „против“ - 68 и „въздържали се“ – 17, с което докладът бе отхвърлен. Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. е приета с решение на Народното събрание от 1 март 2012 г. и ежегодно се отчита нейното изпълнение. В областта на заетостта общините отчитат в доклада висок процент на безработица сред населението от ромски произход, следствие на ниското образователно и квалификационно ниво, висок процент на безработните роми сред продължително безработните, водещо до липсата на мотивация за ежедневна работа и на трудови навици и дисциплина. Те отчитат, че липсата на образование при част от ромите и липсата на грамотност, са сериозна пречка за реализирането им на пазара на труда. В областта на жилищните условия общините отчитат, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите. В областта на културата се отчита, че общините съдействат за отбелязването на Международния ден на ромите, фестивали и други прояви, свързани със съхранението на ромската култура и традиции. Според доклада ромите се включват в културния живот на общините, участват в концерти, посветени на различни празници и в провеждането на изложби и конкурси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец