Свързани новини

25.01.2010 16:06

Ново гробище отваря до дни

Видян 5866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Наясно сме с големия проблем, в какъвто се превърна недостигът на места в общинските гробища. Именно по тази причина още като заместник-кмет в мандата на Бойко Борисов подкрепих идеята за частен парк по европейски стандарт. Главният архитект Петър Диков ме увери, че буквално до дни паркът ще бъде открит до старите гробища в квартал Бояна изцяло върху частен терен”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.
Поводът бе петъчната информация на 19’, според която още през февруари общинските гробища буквално приключват с местата и ще се наложи покойниците да бъдат поставяни на оборотен принцип.
Подобно нещо е немислимо в православния гробищен парк Св. Архангел Михаил в Бояна, наричан още първо частно гробище. Там всички места са гарантирани за два века напред, показа проверка на 19’.
Парцелът се намира между старото гробище в Бояна, което отдавна е изчерпало капацитета си, и околовръстното шосе. Влиза се направо от бул. България, има и голям паркинг. В центъра на парка се издига красивият храм Св. Архангел Михаил.
Той, също както и гробището, ще заработи буквално до дни – в самото начало на февруари. Председател на църковното настоятелство е протойерей Николай Николов. Храмът, който е най-голямата инвестиция в парка, е дарен на българската православна църква и служенето в него ще се осъществява от каноничен свещеник.
В комплекса, естествено, има ритуална зала и изключително модерни специални съоръжения за съхранение и обслужване на покойниците.
Интернет камери ще дава възможност на близки и роднини от чужбина да наблюдават в реално време погребенията и да бъдат съпричастни.
Цялото гробище е оградено от урнови стени, каквито също не достигат на общинските гробища.
За първи път след 9-и септември 1944г. ще предлага семейни гробници. Досега такива е имало само за Политбюро по времето на социализма.
“Нашият стремеж е да осигурим максимално удобство и спокойствие при реализацията на намеренията за покупка. Процедурата е улеснена, като целта е да се предостави достоен вечен дом на покойника в най-добре поддържания гробищен парк в страната”, разказват от Бояна парк - София АД - оператор на гробищния парк.
Всички неприятни моменти, които има за роднините в общинските гробища като непрекъснатото искане на пари на ръка за услуги, за които вече е платено, ще бъдат спестени.


Паркът е с денонощна охрана. За придвижване между парцелите са предвидени електромобили. Е целия комплекс е осигурен достъп на лица в неравностойно .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв