Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“. Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.

Свързани новини

13.02.2023 13:12

Новите санкции по Магнитски са пореден шамар за институциите: Иван Демерджиев

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредният шамар за всички институции - така служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев определи новите санкции по глобалния закон Магнитски, наложени в петък (10 февруари), като в списъка попаднаха бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, председателят на движение Русофили Николай Малинов и 2-ма шефове на АЕЦ.


Министър Демерджиев коментира темата в интервю в ефира на БНР и подчерта, че прокуратурата не може да чака, а трябва да прояви активност и да инициира събиране на доказателства.


"За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност", призова министърът.
Той припомни, че в прокуратурата има някакви производства, но прави впечатление, че предметът на голяма част от тях се разминава с мотивите, с които са наложени санкциите от САЩ.


"Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни", подчерта министърът.
По думите на Демерджиев е добре да се организира разпит чрез делегация на Васил Божков, който бе сред първите санкционирани миналата година. До момента той не се е състоял. Демерджиев изрази съмнение, че властите в Дубай не дават съгласие това да се случи и посочи, че има много варианти да се направи подобен разпит.


"Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури", добави министърът.
Според него разследванията са извършвани формално и това е било чест подход.


"Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава", посочи министърът. Демерджиев добави, че този път санкциите са по-различни и съдържат подробно описание за пари, подкупи и офшорни сметки, като подчерта, че всичко това може да бъде проверено до голяма степен и от българските разследващи.


Демерджиев припомни и че в прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта, и каза, че дава срок от месец на прокуратурата да ги разгледа.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв