Свързани новини

18.12.2019 10:10

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност, след като положи клетва на официална церемония в Съдебната палата. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и магистрати. Иван Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и призова за повече дела в работата и по- малко думи, предаде БНР.


До днешния ден се стигна след почти шестмесечна изборна процедура -  номинация, декларирана подкрепа от професионални и съсловни организации, от структури на изпълнителната власт, университетски ръководства и отделни граждани.


Част от декларациите за подкрепа, липсата на втори кандидат, както и обществените съмнения - че именно Гешев е най-добрият да заеме най-влиятелния пост в съдебната система, мотивираха президентския отказ да подпише  указа за назначаването му.


Румен Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет,  но съдебните кадровици го потвърдиха, след като дублираха резултата  - 20 гласа "за" и 4 "против" кандидатурата на Иван Гешев. Държавният глава подписа, но поиска разговор за прокуратурата.


Изборът на петия главен прокурор след демократичните промени провокира протести и контрапротести, а в дните на двата избора на Гешев районът на Висшия съдебен съвет беше блокиран от полиция.


На критиките срещу избора си Иван Гешев отговаряше с обяснението, че идват от олигарси с медии и дела, а за подкрепите казваше, че са оценка за работата на прокуратурата:


„Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона и да следва процедурите, които са уредени в закона. Тава е критерият, няма друг критерий“, декларира Иван Гешев.


Досегашният обвинител номер едно Сотир Цацаров, който ще оглави Антикорупцонната комисия (КПКОНПИ), посочи какво очаква от своя наследник начело на прокуратурата:


„Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност -  нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.


По-късно днес се очаква Иван Гешев да председателства за първи път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което е последно за тази година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни