Свързани новини

07.11.2014 17:14

Новият енергиен министър започва с одит на сектора

Видян 1437 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протоколно и без отговори на журналистически въпроси премина смяната на властта в Министерството на икономиката и енергетиката, което от днес се разделя на три - на икономиката, на енергетиката и на туризма.


Припомняме, титуляр на Министерството на икономиката става председателят на СДС Божидар Лукарски, а на енергетиката -  разкрилата злоупотребите с АЕЦ "Белене" Теменужка Петкова. Туризмът се пое от досегашния министър на транспорта в служебното правителство Николина Ангелкова.


На изпроводяк служебният министър Васил Щонов очерта предизвикателствата на трите ресора. Той заяви, че пред министъра на енергетиката предстои да вземе решение за това страната ни по-скоро да стане енергийно независима, чрез газовите й връзки с Гърция и Турция. Освен това е необходимо да се вземе решение по бъдещето на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", където бе подписано споразумение с американската компания Уестингхаус.


По отношение на икономиката, Щонов заяви, че основен приоритет е пускането на средствата по европейските програми, а за туризма заяви, че е важна дългосрочна визия.


В първите си думи като министър Теменужка Петкова, заяви, че започва с одит на дружествата от енергийния сектор (припомняме, тя е специалист именно по одитната дейност). Тя посочи, че ще се работи за една дългосрочна стратегия за енергетиката, която така и не беше приета от предходния парламент.


Петкова, която изненадващо стана министър на енергетиката (вместо Делян Добрев) заяви, че секторът трябва да бъде предвидим и да носи стабилност за останалата част от икономиката.


Министърът на туризма Николина  Ангелкова обяви от своя страна, че поема ресор, отговарящ за 15% от Брутния вътрешен продукт на страната.  Тя посочи, че пред България има огромен туристически потенциал и че се надява натрупаният от нея опит в управлението на европейски средства да й помогне за привличане на допълнителен ресурс за сектора.


Ангелкова изтъкна, че не е приближена до нито едно от лобитата в туризма, като това ще й помогне за обективна преценка на сектора.


Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че неговите приоритети са малките и средни предприятия, които са гръбнакът на всяка една европейска икономика. По думите му, една малка фирма в България успява да се задържи на пазара около 3 години, което е изключително малко на фона на развитите икономики.


Той посочи, че в рамките на месец ще бъде извършено разпределянето на администрацията във вече бившето Министерство на икономиката и енергетиката.  Лукарски заяви, че всички съвестни служители в министерството трябва да са спокойни за работата си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог