Лъвовете са част от "Голямата петорка" - термин, използван за първи път от колониалните ловци на трофеи в Африка, за да опишат най-трудните за отстрелване и убиване животни. Но те са включени и в "Новата Голяма петорка" - инициатива, която прославя животните, които хората най-много искат да видят снимани, и повишава осведомеността за заплахите за дивата природа. По данни на WWF днес са останали около 20 000 лъва, което е по-малко от 200 000 преди един век.

Свързани новини

09.04.2023 17:02

Новата голяма петорка: Книгата за фотография на дивата природа обръща поглед към животните в риск

Видян 28080 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първоначално терминът "Голямата петорка" е използван от ловците на трофеи в Африка и описва животните, които са най-трудни за отстрелване и убиване: лъв, слон, леопард, носорог и бивол. В днешно време този термин се използва по-свободно за някои от най-големите и емблематични животни в Африка.

Въпреки това британският фотограф Греъм Грийн възвърна този израз, създавайки глобална "нова Голяма петорка" за фотографията на дивата природа. През 2021 г. 50 000 души от цял свят гласуваха за петте животни, които най-много биха искали да снимат или да видят снимани в дивата природа. Пет животни бяха коронясани за победители: слонът, полярната мечка, лъвът, горилата и тигърът.

Тази седмица излиза фотокнигата "Новите големи 5", в която са включени снимки на тези животни и на други застрашени диви животни от легенди на фотографията като Ами Витале, Стив Маккъри и Пол Никлен, както и есета от известни природозащитници и активисти, сред които Джейн Гудол и Паула Кахумбу.

Грийн казва, че книгата възхвалява дивата природа и е глобален призив за действие за предотвратяване на загубата на местообитания.

Грийн е бил на работа в Ботсвана поне преди десет години, когато му хрумва идеята за проект, който да насърчи хората да "снимат с фотоапарат, а не с пистолет", казва той.

"Мислех, че това ще бъде начин да накарам хората наистина да се съсредоточат върху дивата природа, да мислят за дивата природа, която обичат, да мислят за животните, които са в риск."

Общо в книгата са включени творбите на 144 световноизвестни фотографи на дивата природа от Еквадор до Индия. Подборът на снимките е отнел почти две години работа, казва Грийн.

"Мисля, че това са едни от най-красивите и креативни изображения, които съм виждал, събрани в една книга", казва Грийн. "Това са видовете, които рискуваме да загубим."



"Новата Голяма петорка" се състои от слон, полярна мечка, лъв, горила и тигър - всички те са застрашени от изчезване. Слоновете са най-големите живи сухоземни бозайници и са заплашени от загуба на местообитания, конфликти между хора и диви животни и бракониерство с цел търговия със слонова кост.

По данни на ООН природата намалява с безпрецедентни темпове, като около един милион от животинските и растителните видове на планетата са изправени пред изчезване. "Новите 5 големи", всички от които са застрашени, действат като посланици на случващото се в света на природата, казва Грийн.


Книгата не само напомня за това, което можем да загубим, но и насочва хората към потенциални решения. В представените есета се разглеждат ползите от повторното оформяне на дивата природа и значението на местните общности за опазването на природата.

Глава, посветена на застрашените видове - от пчелите до сините китове - илюстрира тревожната заплаха, която изменението на климата представлява за животните извън "новата голяма петорка". "Това е само върхът на айсберга - можех да включа хиляди снимки, защото ситуацията е толкова сериозна", казва Грийн.

Джейн Гудол, водещ природозащитник, която също е автор на послеслова на книгата, заяви в съобщение за пресата, че "имаме време, през което можем да започнем да лекуваме част от вредите, които сме нанесли на природния свят, но само ако се обединим и предприемем действия сега.

"Надявам се, че снимките ще въведат хората в прекрасните светове на тези емблематични видове. Тогава може би и други хора ще се включат в създаването на свят, в който дивата природа може да процъфтява, за да й се радват бъдещите поколения", казва тя.


 


 Полярните мечки са застрашени от драматичната загуба на морски лед вследствие на изменението на климата. Фотографът Хао Цзян е заснел тази снимка на семейство полярни мечки, които правят пауза по време на похода си за лов на тюлени. "Тези очарователни мечета близнаци превърнаха първото си приключение в игра, като използваха търпеливата си майка като площадка за игра", се казва в съобщението за пресата.



Планинските горили се срещат само в три държави: Руанда, Уганда и Демократична република Конго. Популациите им бавно се възстановяват и класификацията им е променена от критично застрашени на застрашени. Греъм Грийн, авторът на книгата, казва: "Това е знак, че глобалното внимание и усилията за опазване на дивата природа от страна на организации, правителства и местни хора дават резултат. Просто трябва да се уверим, че те са повече."



"В индийските гори е много трудно да се направи правилна снимка на бягащ тигър, тъй като всички те са гъсти гори. Поддържах достатъчно бързи настройки на фотоапарата, за да замразя бягащия тигър", казва фотографът Томас Виджаян.




 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.