Свързани новини

23.09.2014 14:10

Новата банкнота от 10 евро с надпис на кирилица е в обращение от днес

Видян 29387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във всички страни от еврозоната от днес е в обращение новата банкнота от 10 евро, която е с надпис на кирилица. Парите с български текст са от серията Европа, а портрет на древногръцката богиня се вижда в холограмата и водния знак, пише "Монитор".


За да бъдат банкнотите още по-добре защитени срещу фалшифициране, от  Европейската централна банка инвестираха в нови технологии, за да подобрят здравината и да удължат срока на използване. В момента в обращение се намират над 15 милиарда евробанкноти с обща номинална стойност над 900 милиарда евро. Друг важен мотив за изработването на новите банкноти е необходимостта от по-силни защитни елементи. Новите 10 евро съдържат смарагдовозелено число, което при накланяне променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин.


Първата банкнота от новата серия – от 5 евро, беше емитирана на 2 май миналата година. По-ниските купюри от серия „Европа” ще бъдат по-трайни благодарение на предпазно покритие, поради което ще намалее честотата, с която трябва да се подменят, твърдят от Европейската централна банка. Банкнотите от новата серия се въвеждат във възходящ ред, така че следва да се появи банкнотата от 20 евро, но засега от Европейската централна банка не са посочили срока, в който ще стане това.


Серия „Европа” се състои от същите купюри като първата серия: 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. За да бъдат употребени останалите наличности, банкноти от 10 евро от първата серия ще бъдат пускани в обращение наред с новите банкноти от 10 евро в продължение на няколко месеца. Парите от двете серии ще останат успоредно в обращение, докато трае годността на банкнотите от първата серия.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни