Свързани новини

15.12.2008 09:34

Нова технология смъква разходите за парно наполовина

Видян 2694 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова технология позволява смъкването на разходите за парно наполовина. Посредством въвеждането на изобретението, патентовано от професор Николай Колев от Института по инженерна химия при БАН и внедрено в редици чужди държави, на практика би се стигнало до драстично намаляване на сметките за топлоенергия. Така безспорно изгода биха имали и потребителите, и  топлофикациите, които продължават да губят клиенти, поради тяхната невъзможност да заплащат за скъпата услуга.


Става въпрос за решение, допринасящо за повишаване на качеството на услугата, посредством оптимизиране на капацитета на топлоцентралите, които биха могли да произвеждат допълнително топлина, използвайки  първичните процеси. Иновацията е базирана на разработки, позволяващи създаването на условия за равномерно разпределение на течността върху т. нар. колони. Въз основа на този процес екипът на професор Колев е създал специални съоръжения, носещи наименованието „контактни икономайзери”. „Внедряването им ще даде възможност за покачване на енергийната ефективност на ТЕЦ-овете. Това ще доведе до съответното намаляване на цената на произведената от тях топлоенергия“, категоричен е бившият шеф на Съюза на химиците. Той поясни за 19`, че въпросните съоръжения дават възможност за повишаване на температурата на водата. Малко известен факт е, че в момента за да произведат необходимата топлоенергия за домакинствата, повечето централи у нас затоплят водата до 45-55 градуса. С помощта на икономайзерите можело температурата да достигне до 63 градуса, респективно да се произведе допълнително енергия. Професор Колев е създал три разработки, базирани на контактните икономайзери в зависимост от това дали те ще се внедрят в ТЕЦ-ове, използващи газови турбини или такива, които функционират на въглища.


Първият вид системи дават възможност за оползотворяване на топлината, която отива в атмосферата чрез димните газове, като ги запазват, връщайки ги в котлите на централите, за да се нагрее допълнително водата. Тази технология използва апарати с контактни икономайзери от първо и второ поколение, позволяващи да се използва температурата на газовете както за нагряване на захранващата котлите студена вода, така и на топлофикационната вода. Произведената топлина е с 13% повече от тази в котлите и при това без да се изискват значителни експлоатационни разходи. До момента подобни системи обаче са изградени при едва 9 парни котли у нас. Доказано е, че използването им може да доведе и до намаляване с 13% на емисиите на въглеродния двуокис и до 3,8 пъти на азотните окиси, подчерта ученият.


Вторият вид системи съчетават високоефективно комбинирано производство на топлина и електроенергия. Според специалиста те могат да доведат до значително намаляване на цената на произвежданата в котлите с парогазови турбини топлина, тъй като осигуряват с 30% повече електро и топлоенергия. Третият вид системи допринасят за частично или пълно заместване на природния газ с въглища чрез нова технология за очистване до 99% на димните газове от серния двуокис. Топлината при този процес може да се използва отново за нагряване на топлофикационната вода.


„Всички тези системи могат да доведат до намаляване на цената на произведената топлоенергия за битови нужди между 10 и 50%, като тя  може да се окаже дори с почти нулева себестойност за топлофикациите“, убеден е ученият от БАН. Въпреки високата първоначална инвестиция от порядъка на 70 млн. евро, благодарение на повишаването на ефективността на топлоцентралите, тя може да се избие за 1,5 г., максимум за 3 г., пресметнал е Николай Колев. След това произвежданата топлина за битово потребление може да бъде с чувствително по-ниска себестойност.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Само защото днес ще изглеждате спокойно

Само защото днес ще изглеждате спокойно, не означава,