Свързани новини

10.03.2009 16:46

Нова криза: няма камиони и кофи за смет в София

Видян 1888 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Няма причина „Новера“ да остави на общината камионите си за събиране на отпадъци. Същото важи и за контейнерите за смет при прекратяване на договора”, коментираха за 19` запознати с казуса юристи.
На 9 март Общинският съвет даде по негово настояване мандат на кмета Бойко Борисов да развали концесията с „Новера” за почистването на 19 района на София. Това ще наруши договора между София и чистачите, чийто срок е до 2012 г.
„Новера“ ще бъде принудена след края на този месец да изтегли сметопочистващата техника. През 2007 г. трите компании - Волф 96 ООД, ДИТЦ АД и Чистота София АД разполагаха с над 350 камиона за събиране на отпадъци.
Според общинари кметът и подчинените му не са дали отговор на въпроса - има ли администрацията физическата готовност да реагира за толкова кратко време.
Само Бойко е оптимист и по отношение на специализираните возила. Той се надява, че ще окаже познатия му от охранителските години натиск върху австрийските банки – кредитори на “Новера”, които трябвало да ги дадат на общината. Въпросът обаче подлежи на обжалване и дълги процедури в съдилищата на България и Австрия.
Вариант 2 е да бъдат поръчани нови камиони с пари от общинския бюджет. Такива средства в рамките на поне 30 милиона евро обаче не са предвидени. За поръчка следва да бъде обявен конкурс за обществена поръчка. Той да бъде спечелен, да мине срокът за обжалбване, да е направи заявка във фабрика, тя да изпълни поне за шест месеца заявката и т.н. Цялата машина не може да се завърти за по-малко от година.
Какво ще се случва със здравето на хората в двумилионния град през това време? Дали буйният нрав на кмета и сълзите на неговата заместничка Бояджийска са добър съветник в тази ситуация?
Както се вижда, общината не може да направи доста по-елементарния търг за чистене на 5 района вече две години и по тази причина изправи София пред най-заплетения казус в общинската история.
Вариант 3 е “Новера” доброволно да се предаде на Бойко и да му пристане, както той вече изяви желание. Дългът на фирмата към чужди банки обаче е на по-ниска стойност от парите, които собственикът – фондът Икуест, е платил на бизнесмена Румен Гайтански, дружески наричант от кмета Вълкът. Разминаването според пресата е над 10 милиона евро.
При създадената от кмета и заместничката му Мария Бояджийска истерия в отношенията между двете страни, вариантът да се стигне до сделка става не особено реалистичен.
Проблемът се превръща и в международен, като се има предвид, че както в края на февруари писа 19’ фондът е с мажоритарен собственик султана на Оман. Освен богат, човекът е и много влиятелен. Именно той уреди пускането на българските медици от Либия. Тогава екстравагантната идея на Бойко Борисов беше да ги освободим с десан, припомнят дипломати.
Юристите не изключват вероятността от страна на „Новера“ да бъде повдигнат иск за пропуснати ползи срещу общината. Той обаче няма да бъде плащан от кмета и неговите другари, а от данъкоплатците. Формулата, по която адвокатите изчисляват щетите за “Новера” е следният: годишният доход на фирмата, умножен по годините, които остават до края на концесията - 3.
За тази възможност първо предупреди 19’, а после общинският съветник от БСП и виден икономист Георги Кадиев: „Утре, като ни осъдят за развалянето на концесията за 50 млн.лв., тогава ще питам какво ще правим”.
Наши източници, близки до “Новера” потвърдиха пред 19`, че санкцията, която грози общината, се измерва в поне десет милиона лева.
Така, ако съберем обезщетението за вреди и покупката на нови камиони и кофи за боклук, предсрочната раздяла с чистачите може да коства на софиянци сериозната сума от минимум 70 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв