14.03.2017 15:43

Нова автоматична система на Топлофикация София помага за намаляване на сметките за парно

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Топлофикация София“ ЕАД предлага на своите клиенти нов тип услуга – “Управление на енергията”, която позволява оптимизиране на потреблението и намаляване на разходите за топлоенерия и топла вода  в сградата без това да лишава от топлинен комфорт обитателите в нея. За изминалите четири месеца на отоплителен сезон 2016-2017 г. новата енергоефективна система на компанията е довела до реализирането на значителни икономии при потреблението на отопление и топла вода в 11 столични сгради.     


        Четири общини в столицата – Възраждане, Слатина, Връбница и Красно село проявиха интерес към предлаганата от дружеството нова услуга  с оглед оптимизиране на потреблението на топлинна енергия в общински сгради, детските градини и училищата, намиращи се на тяхна територия. Резултатите са впечатляващи. В общинските сгради консумацията на отопление е намалена средно с 15% без това да влияе на топлинния комфорт на обитателите. Детските градини са 3 и при тях икономията е средно с 9 % за 4 месеца, а в 6 – те  столични училища потреблението е по-малко с около 13%.  Това означава, че потребителите плащат по-ниски сметки за парно и топла вода. До момента финансовото изражение на тези икономии е общо около 20 000 лв., а като топлинна енергия – намалението е близо 296 МВтч. Не на последно място чрез управлението на енергията и следенето на консумацията на парно и топла вода в реално време са спестени и 64,4 тона вредни емисии СО2.  


        За внедряването на новата енергийна услуга на „Топлофикация София” е необходимо да се инсталира СКАДА система в абонатната станция на сградата, а данните да се предават по GPRS/GSM мрежа директно на експертите в компанията, които управляват консумацията на сградата в реално време. С помощта на специализиран софтуер се извършват необходимите настройки на съоръженията в абонатната станция в зависимост от външните температурни условия, особености и режим на потребление в сградата, предпочитания на обитателите, архитектурната специфика на обекта и др.


        "Целта е не само да се намали разхода на топлинна енергия, но да се запази достъпния комфорт в съответната сграда - да се изразходва само толкова енергия, колкото е необходима, но без да се разхищава. Когато училищата не работят ние продължаваме да подаване топлинна енергия, но толкова, колкото това да е достатъчно за да се поддържа в сградата нормална температура, но без да работи на пълни обороти. Целта е училището или детската градина да се затопли възможно най-бързо, когато учениците и децата се върнат в клас. Същото е и при административните сгради. В тези 11 сгради помагаме за регулирането на месечното потребление, а това ще доведе до значителни икономии на годишна база.”, обясни инж.Филип Фиков, началник на отдел „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация София”


         Основните дейности, които се включват в услугата “Управление на енергията” от страна на „Топлофикация София” е извършването на оптимална настройка на работния режим на съоръженията в абонатната станция и проследяване на работата на уредите в реално време, за да се реагира с промяна в настройките on-line по всяко време и при нужда. Постоянното следене на индикации за завишени стойности на параметрите при работата на абонатната станции позволява да се осигури бърза реакция в извънредни ситуации от страна на екипите на компанията. И не на последно място клиентите, които ползват новата енерго-ефективна система, могат да следят данните на консумацията си на топла вода и парно в реално време, тъй като те се визуализират благодарение на специалния софтуер.


Монтирането на СКАДА системата в абонатната станция и прилагането на услугата “Управление на енергията” за общински и административни сгради не изисква допълнителни средства, а само нормално работещи абонатни станции. обясняват още от  „Топлофикация София”.


Услугата е изключително подходяща за бизнес и административни сгради, училища, детски градини, болници, поликлиники и други, като ефектът от нейното прилагане са измерва в хиляди спестени лева годишно. Вече се водят разговори с потенциални клиенти от държавната администрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво