Нов казус с конституционните промени. Оказва се, че депутатите, избрани и в следващия парламент, ще взимат двойни заплати.

Свързани новини

29.03.2024 13:05

Нов казус с Конституцията: Защо някои депутати ще вземат двойни заплати?

Видян 530 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов казус с конституционните промени. Оказва се, че депутатите, избрани и в следващия парламент, ще вземат двойни заплати.

Причината е, че според приетите промени в Конституцията Народното събрание ще се назначава и разпуска по нов начин, при който старият парламент остава действащ, а новият ще бъде избран.

Това значи, че до полагането на клетва 10 дни депутатите ще взимат двойни заплати, ако са избрани и в двата парламента. Средно депутатската заплата е около 5600 лв. без надбавките. Двойно това прави около 11 000 лв. Грубо пресметнато десетте дни ще струват на държавата над 1,5 млн. лв.

Осъзнаването, че след конституционните промени ще има 480 депутати, а дублиращите се ще взимат двойни заплати доведе до известно разкаяние в редиците на ПП-ДБ.

„Не е редно да се взимат двойни заплати. Ако аз взема, ще се откажа от нея“, каза Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Промените в Конституцията, които водят освен до двоен парламент и до криза с избора на премиер, бяха коментирани и от лидера на ГЕРБ.

„Мераклии за власт винаги ще се намерят. Мислех, че ще ме питате как в последния ден на кабинета се раздават централи, милиарди се разхвърлят. Като говорех да не се дават милиони за машини и милиарди за избори ми се отговаряше, че демокрацията е безценно нещо и парите нямат значение“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Коментар дойде и от опозицията.

„Това го няма никъде по света и отново беше направено от ПП-ДБ, защото предложенията бяха техни. Сега е моментът да поемат политическата отговорност и да не се явят на изборите“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

ИТН добавиха, че са предупредили за проблемите, които се създават.

„Искрено се надявам да ги подразни, даже да ги вбеси. Надявам се като дойдат изборите да шамаросат виртуално тези некадърници, които направиха това“, каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

От ДПС и БСП още не са коментирали темата.

Все още няма официално становище от нито една от парламентарните групи как да се излезе от казуса, така че депутатите да не струват на хазната двойно. А цената на изборите все още не е ясна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей