Новите позитивни за SARS-CoV-2 тестове в България през седмицата ( 5-12 февруари) са 42 030 при 54 043 през предишната седмица
01/02

Свързани новини

14.02.2022 16:12

Нов 22,2% спад на К19-позитивните тестове, но сме №1 в света по смъртност

Видян 1740 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Новите позитивни за SARS-CoV-2 тестове в България през седмицата ( 5-12 февруари) са 42 030 при 54 043 през предишната седмица.

Втора поредна седмица се регистрира спад на новите положителни проби, при това се ускорява -22,2% срещу 12,6 миналата.




Дали ще се върнем към растеж след връщането на учениците предстои да видим през новата седмица. Вирусът много пъти ни изненадваше.

В  графиката са включени новите позитивни тестове като брой (лява скала) и процентът открити случаи спрямо тестваните лица (дясна скала).




На седмична база позитивните тестове също намаляват за втора седмица. При 23,3% миналата до 21,7% тази. Това е още едно основание да вярваме, че пикът на "омикрон вълната" е преминал.




В Европа броят на новите случаи също спада с по-висока скорост -16% спрямо -7% миналата седмица. Като има малки изключения при страни, където случаите растат, заради по-късното влизане в омикрон вълната (Германия, Русия, Украйна). Има обаче и страни, които отново растат и които като че ли минаха пика отдавна например - Холандия, Дания, Словакия, Норвегия https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/…


 


Песимистичните прогнози, че омикрон вариантът въпреки, че е с по-ниска вирулентност и съответно с по-ниска смъртност ще предизвика повишаване на смъртността в България, заради ниското ниво на ваксинацията се потвърди, за съжаление.
Броят на починалите в България през седмицата 5-12 февруари с диагноза SARS-CoV-2 е 631 при 607 миналата седмица.


 


Втора седмица ръст, но със значително забавяне 4,0% при 25,2% предишната. Като се има предвид, че новите случаи намаляват две поредни седмици може да се предположи, че вероятно сме стигнали пика през тази седмица и при починалите.


 


Видимо е, че новата "омикрон вълна" протича със значително по-ниска смъртност. В момента четвърта седмица имаме наполовина по-малко починали в сравнение с предходната вълна, въпреки два пъти повечето нови случаи.
Песимистичните прогнози, че България ще бъде засегната по-тежко от останалите страни в ЕС се потвърдиха.


 


За последните седем дни България е на практика първа в света по починали 92 починали на 1 млн. (миниатюрните страни като British Virgin Islands и Montserrat няма смисъл да се броят). Страната изпревари Северна Македония с 90 на 1 млн. и Босна и Херцеговина с 87 на 1млн. https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/…


 


Данните за високите нива на починалите с SARS-CoV-2 сравнение с предходните периоди се потвърждават и от починалите за седмицата от НСИ като нарастването е подобно на това при починалите със SARS-CoV-2 (виж втората графика)”, пише и рсочи доц. Тихомир Безлов, който вече 2 години всяка седмица представя и анализира статистиката на коронавируса.


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.02.2022 19:54

    Вече ви казах - циганските (макакските) генки не прощават.По-голямата част от населението ни е с по 3-4 автоимунни или генетични заболявания (повечето не диагностицирани)и уви, Ковид, или самия локдаун мъкнат катафалката.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни