Свързани новини

11.11.2009 09:04

Носенето на маски срещу грип, не спасява, а вреди

Видян 6518 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 1.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Носенето на маска далеч не е най-ефикасното средство за предпазване от грип, съобщи националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. „Най-добрата предпазна мярка е да се избягват контакти с болни хора, особено такива, които имат хронични проблеми, бременни жени и много малки деца“, коментира тя, цитирана от БТА. Основен проблем с предпазните маски е, че ако се носят повече от три часа, се получава обратният ефект от натрупаните вируси, посочват фармацевтите. Няма гаранция, че човек ще се предпази чрез нея, защото вирусът се предава и чрез ръцете.


„Грипните вируси се отделят не само при кихане и кашляне, а и при говор, затова най-добрата проява на гражданска съвест е, когато сме болни, да си останем вкъщи, докато се излекуваме, смята Кожухарова. Да ходиш на работа с 38 градуса температура не е героизъм, а абсолютна безотговорност към другите хора, които все още са здрави и може и да не се заразят“, коментира тя, цитирана от Dnes.bg.


Цената на една маска е между 0,10 и 0,15 лв., затова се изкупува най-бързо. След засиления интерес обаче стойността скочи до 0,50 лв. за бройка. Интересът към антивирусните препарати и витамините е много по-слаб.


Предприемчиви ученици дори завъртяха бизнес с противогрипните маски. Бизнесът първо се завъртял в СОУ Хр. Ботев, съобщи ruse24.bg. Прохождащите бизнесмени търгували маските по 20 ст. парчето при положение, че в съседните аптеки се продавали за по 15 ст.


Предпазването от смъртоносния вирус се затруднява от факта, че той е комбинация от генетичен материал от свине, птици и хора. Това го прави изключително коварен и смъртоносен. Предпазването от заразата с ръчно изработени маски  също е доста рисковано начинание, твърдят експерти от Русия. Самоделките се правят от марля, която се намира с различна дебелина по аптеките. Към нея се добавя и тензух, който допълнително улавя вредните частици.


През декември у нас на свободния пазар ще се доставят още 50 хил. опаковки Тамифлу, 1200 опаковки за деца и 1000 сиропа специално за бебета. Препаратът и в момента може да се дава на деца, но след като се редуцира ръчно количеството му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец