Свързани новини

06.01.2014 11:58

Номер 1 сме по малолетни родилки

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е първа в Европа по малолетни родилки. У нас вече раждат дори 12-годишни момичета. Така нашата страна пак влезе в черна еврокласация. Това съобщи д-р Антония Григорова, главен редактор на списание „9 месеца” и инициатор на кампанията „Бебе на годината”, пише в. "Монитор".Всяка година в софийските АГ болници има поне 4 – 5 случая на родилки под 16 г. Те са предимно от ромския етнос, разказаха акушер-гинеколози.


За разлика от тях българката все по-често отлага първото дете за необозримото бъдеще, когато вече е направила кариера, заработва добри пари и има собствено жилище. Съвременната нашенка иска да е по-образована и финансово независима, каза още д-р Григорова. Средно на 30-годишна възраст българката ражда своето първо дете. Така лекарката обясни спада на раждаемостта в последните няколко години у нас. Лошото ниво на здравната система по отношение на ранното откриване и профилактика на стерилитета също допринася за мрачната картина. За ранното раждане пък спомага лошото ниво на сексуалната култура на подрастващите.


Миграционните процеси по посока малко населено място-голям град също са сред причините. По думите на д-р Григорова е имало лъжлива надежда към 2009 г., че раждаемостта започва да се увеличава. След 2010-а, когато се отчете първият драстичен спад в броя на новородените, нещата тръгнаха надолу, твърди д-р Григорова. Тя поясни, че от типично двудетния модел българските семейства вече създават не повече от едно дете.


Момиченце от Старозагорско стана Бебе на годината за 2014-а, съобщиха вчера организаторите на едноименната традиционна кампания.


То е родено в 0,01 ч на 1 януари в многопрофилната болница „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора. Сияна, която е от село Николаево, е родена с тегло 2570 грама и височина 47 см. Самото раждане станало много бързо. Майката Силвия била закарана в родилното направо от новогодишната трапеза. Тя е родила детето си по естествен път.


В първия ден на новата година са проплакали общо 96 бебета, от които две двойки са близнаци. Общо 61 774 са родените деца през 2013 г.


Кампанията „Бебе на годината” е създадена, за да фокусира общественото внимание върху демографските проблеми. Тя излъчва първото и последното бебе на годината, а също и орисник. Според поверието орисникът, щом вземе в ръце бебето на 40-ия ден, му предава своите добри качества. На Бабинден, който е на 21 януари, тази година орисница ще бъде здравната министърка д-р Таня Андреева. От 2014-а вече се излъчва само бебето на настоящата година, а медальонът, който ще получи бебето, е на художничката Вида Пиронкова. Награда ще получи и болницата, в която се е родила Сияна - Бебето на годината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец