Индийското министерство на отбраната планира да придобие 97 изтребителя от държавния авиокосмически производител Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

Свързани новини

15.04.2024 17:33

Ню Делхи ще придобие самолети местно производство за 7,8 милиарда долара

Видян 1322 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийското министерство на отбраната планира да придобие 97 изтребителя от държавния авиокосмически производител Hindustan Aeronautics Limited (HAL), съобщи информационна агенция ANI. Сделката се оценява на 650 млрд. рупии (7,8 млрд. долара) и ще бъде най-голямата покупка на произведени в страната бойни самолети от индийската армия.

Закупуването на изтребителите Light Combat Aircraft (LCA) Tejas Mk 1A е част от продължаващите усилия за замяна на сегашния флот от изтребители MiG, които са били закупувани в продължение на няколко десетилетия от СССР и Русия.

Това ще бъде вторият договор на HAL за Tejas, след като през 2021 г. беше закупена първоначална партида от 83 самолета местно производство в рамките на договор на стойност 480 млрд. рупии (6 млрд. долара).

Очаква се индийската програма за местни изтребители да бъде основен катализатор за насърчаване на местното производство и ще предложи бизнес възможности на малките и средните предприятия в рамките на актуализираната политика на Ню Делхи, целяща привличане на частни компании в отбранителния сектор.


Индийският министър-председател Нарендра Моди активно подкрепя съживяването на HAL, която по време на неговото управление получи договори за производство на различни местни изтребители, хеликоптери и двигатели, съобщи ANI. През ноември Моди направи 30-минутен полет с двуместен вариант на Tejas в южния град Бенгалуру, където е базирана HAL.

По-рано тази година индийското министерство на отбраната обяви, че е сключило договор на стойност 650 млн. долара с HAL за производство на авиодвигатели РД-33 за самолетите МиГ-29, проектирани в Русия. Те ще се произвеждат по лиценз от руския производител.

"Програмата ще се съсредоточи върху местното производство на няколко високостойностни критични компонента, което ще спомогне за увеличаване на местното съдържание на бъдещите задачи за ремонт и основен ремонт на авиодвигателите РД-33", заяви министерството.

По различни данни индийските военновъздушни сили разполагат с около 70 самолета МиГ-21 и 50 самолета МиГ-29 на активна служба. Докато МиГ-21 ще бъдат напълно извадени от въоръжение до 2025 г. и ще бъдат заменени от Tejas MK1A, флотът на МиГ-29 се очаква да продължи да бъде на въоръжение до 2035 г.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак