Свързани новини

01.09.2009 12:02

Николай Младенов уволни ген. Иван Мечков

Видян 2389 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес при откриването на военната учебна година военният министър Николай Младенов заяви, че разследваният от прокуратурата бригаден генерал Иван Николаев Мечков - директор на Служба „Военна полиция" при Министерството на отбраната е отстранен от длъжност, предаде БГНЕС.


На 28 август Военноокръжната прокуратура – София, приключи проверката срещу генерал Мечков. Срещу него е образувано досъдебно производство за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение във връзка с издаването на разрешение за работа с класифицирана информация. Още при представянето на екипа си в началото на август министър Младенов определи назначаването ген. Мечков за директор на служба „Военна полиция”, като изключително грозен и опасен казус за България. Според Младенов той показвал как системата може да не работи. Процедурите не са достатъчно ясни и категорични, за да предпазят правителството и президента от ситуацията, в която са поставени в момента, уточни тогава новият министър.
Бригаден генерал Иван Мечков, който бе назначен с указ за директор на службата, в момента чакаше да получи разрешение за достъп до класифицирана информация. Проблемът е в липсата на този допуск, обясни Младенов. Той посочи, че е поискал и цялостна проверка на процедурата, за да се знае защо правителството е извършило номинацията, а президентът - назначението, без наличието на такъв документ. Дни след това изказване, Младенов съобщи, че бригаден генерал Иван Мечков е подписал сам разрешението си за достъп до класифицирана информация. "Това е нещо, което е направено в петък /14 август – бел. ред./, и анулирано от мен, за да няма несъответствие със законодателството". Ген. Мечков първо още не е влязъл в длъжността си, за която става въпрос, и докато не отговори на законовите изисквания да има допуск до класифицирана информация, той не може да функционира в тази служба, допълни тогава Младенов. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително