На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но заради отводите все пак трябва да се гледа в София.

Свързани новини

02.02.2023 16:50

Никой съдия не иска да гледа делото срещу прокурорския син от Перник

Видян 932 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Никой съдия не иска да гледа делото срещу Васил Михайлов - син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов. За една седмица петима съдии от Софийския районен съд (СРС) са си направили отвод, пише Лекс.
В края на декември 2022 г. прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт срещу Михайлов за 8 престъпления - нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.


Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го препраща в Районния съд в Перник, тъй като престъпленията са извършени там. След като получават делото обаче, всички районни съдии в Перник си правят отвод. Мотивът им е, че познават бащата на Васил Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.
Така делото се озовава във Върховния касационен съд, който да определи къде да се гледа.
На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но заради отводите все пак трябва да се гледа в София.


След като се връща в СРС, делото е образувано под нов номер и на 24 януари на случаен принцип е разпределено на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя се отвежда. Същия ден следва трето "джуркане" и се пада съдия Петя Петкова, която също се оттегля. При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но и тя се отвежда и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Вчера и тя се е отвела.


Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание да се отведат, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава, който ще гледа делото по същество. Според другите три е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС), защото след връщането на делото от Перник в София, то е трябвало да отиде при първоначално определения съдия - Весела Дончева, а не да се разпределя сред останалите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Николо Ф. Паганиниев 02.02.2023 23:21

    Това е щото въф Мутродеболоклептостан съдебната система е супер-мега-яко-невероятно "независима"!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.