Указ

Свързани новини

22.08.2023 14:29

Никарагуа разреши изграждането на руски военни бази на нейна територия: Украйна

Видян 901 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега подписа преди дни указ, разрешаващ изграждането на руски военни бази на територията на страната и разполагането на крилати ракети. Това става ясно от публикация в Телеграм на украинския политик Дмитрий Василец, който сподели какви последствия очаква от това решение.

"Най-вероятно в Никарагуа скоро ще има опит за сваляне на законно избраното правителство и заплаха от санкции от САЩ, "демокрацията" внезапно ще изчезне и американските войски внезапно ще бъдат принудени да се намесят в Никарагуа", написа Василец.

"Ако сравним разстоянието между Никарагуа и Ню Йорк, ще излезе 3000 км, което е все пак по-голямо от разстоянието между Румъния и Полша до Москва", коментира още украинският политик.

Никарагуа е сред най-близките съюзници на Русия в Латинска Америка.

"Ако американските ракетни системи могат почти да достигнат Москва от територията на Украйна, време е и Русия да разположи нещо по-мощно в близост до американските градове" - с тези думи миналата година водещата на руската държавна телевизия Олга Скабеева анонсира новината, че в Никарагуа ще бъдат разположени руски войски, кораби и самолети.

Експертът Стивън Бланк от американския Институт за изследване на външната политика предупреди още миналата година в своя статия, че "Русия може да се изкуши да разшири военното си присъствие в Никарагуа заради войната в Украйна. Временното разрешение за акостиране на руски военни кораби в пристанищата на Никарагуа лесно може да се трансформира в постоянна руска военноморска база. Точно това се е случило в Сирия, Судан и Мианмар", припомни Бланк.

Коста Рика изрази притеснения относно подобни намерения, а Каролина Хименес, председателка на неправителствената правозащитна организация Вашингтонски офис за Латинска Америка, коментира, че притесненията на Сан Хосе и други съседни държави са основателни, но те трябва да предприемат действия и сами, а не да разчитат само на Вашингтон. По думите ѝ Мексико също трябва да е загрижено.

Миналия февруари - година след началото на войната в Украйна, стана ясно, че само шест държави изразяват солидарност с Русия. Преброяването стана при гласуването на резолюция на специалната сесия на Общото събрание на ООН, която настояваше да се потърси отговорност за престъпленията в Украйна. Документът бе подкрепен от 141 държави, а седем гласуваха против. До Русия се наредиха Беларус, КНДР, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.



Източник: dnes.dir.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби