Според старши комисар Димитров една от причините измамите да се случват е заради неинформираност и незнание на потребителите

Свързани новини

11.09.2023 16:35

Нигерийски престъпни групи източили 12 млн. лева от българска фирма

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нигерийски престъпни групи стоят зад последната хакерска атака, при която са откраднати 12 млн. лева от българска фирма.


"Няколко пъти годишно имаме такива случаи, в които компании губят най-често 20-50 хиляди евро, понякога и милиони левове, но този е рекорден", обяви директорът на дирекция Киберпрестъпност в ГДБОП старши комисар Владимир Димитров. Това стана по време на международен форум в София, посветен на киберпрестъпността - E(I)mpact on Cybercrime. По думите му нигерийските престъпни групи са специализирани в този тип киберпосегателства.

"Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление", посочи директорът на ГДБОП Явор Серафимов.
По-конкретно в случая нигерийските организирани престъпни групи влизат в имейлите на български компании и в точно избран момент подменят банковата сметка, на която фирмата изпраща плащане към друга компания.

Според старши комисар Димитров една от причините измамите да се случват е заради неинформираност и незнание на потребителите. Той обясни и че се наблюдава увеличаване на компютърните престъпления в България. "Най-често това са фишинг атаки с фалшиви айбани, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, както и измами чрез сайтове за покупка на автомобили", добави той.


Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритетите на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. „Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно да се отговори на кибер заплахите”, категоричен е Темелакиев.


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей