Преди две седмици в предаването по бТВ "непознатиТЕ" на Георги Тошев бе показан филм за четвероевангелието на цар Иван Александър от Търново

Свързани новини

28.12.2023 10:00

Ние сме наследници на Българската империя: Румънски историк

Видян 67882 пъти | Коментари 5
Гласували 10 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди две седмици в предаването по бТВ "непознатиТЕ" на Георги Тошев бе показан филм за четвероевангелието на цар Иван Александър от Търново. Тази творба представлява илюстрован ръкопис написан от монах Симеон по поръчка на царя, но не само това е важното, което трябва да се спомене тук.


Защо никой не говори за това, че без никаква подправеност, без задръжки, съвсем директно, в предаването румънският професор и специалист по средновековна история Щефан Горовей твърди, че Румъния е наследник на две империи - Византийската империя и Българската ИМПЕРИЯ! Да, точно така, той обозначава България да е била империя. И защо никой не говори, че външните стени на манастира Сучевица в Северна Румъния са изографисани изцяло със стенописи на старобългарски език.



Всички тези твърдения трябва да срещнат много по-голям интерес и обществена реакция, защото те доказват българското влияние на север от река Дунав и осветляват моменти от нашата истинска история, в която реалността е била такава, че България е била империя с голяма власт в обширни територии на север, а кой знае, може би и на запад.


"Знае се, че славянският език е проникнал първо в Княжество Влахия през 13-и век по време на княжеството, или така наречената Румъно-Българска империя през 1250 г., но тогава езикът не се използва толкова. Но по-късно през 15-и и 16-и век се използва и тогава са създадени много ръкописи. Има и по-стари ръкописи от 14-ви век, написани на църковнославянски (или старобългарски). Това е бил езикът в Православната църква навсякъде.", каза майка Ставрофора Козмей от манастира Сучевица.


"Темата е завладяваща и повече от интересна, като засяга не само историята на румънския народ, а и на българския. Ръкописът на цар Иван Александър е важен за румънската култура, защото е служил за модел на няколко шедьовъра на изкуството от 16-17-и век във Влахия и Молдова. Важен, защото чрез него се предават идеите от периода. Ръкописът е принадлежал на ИМПЕРАТОР - цар Иван Александър, което кара историците в последно време да говорят и за българския компонент относно легитимността на властта в тези две княжества." Това заяви професорът и историк Щефан Горовей от дома си в Румъния.


"Иван Александър е един изключителен наш владетел и аз все си мисля, че все още той не е оценен не откъм властването му като цар на България, а като покровител на книжнината.", каза професор Иван Харалампиев, дългогодишен ректор на Великотърновския университет.


"Четвероевангелието на цар Иван Александър е една от най-значимите византийски и славянски реликви с болезнена история.", думи на Отец Никодим от манастира в Атон, Гърция.


"Румънските князе са имали навика да изпращат на Атон стари ръкописи, и византийски, от стари по-стари, защото по този начин са имали усещането, че участват, това е казано много красиво от един американски историк на изкуството, че така участват във възстановяването, съответно на Византийската империя, ако ръкописът е византийски и на Българската империя, ако ръкописът е български. Ние като наследници на тези империи подпомагаме тяхното виртуално възстановяване.", каза още професор Щефан Горовей.


Всички тези сериозни твърдения, на които никой от нас не обръща внимание доказват едно - Българската империя не е мит или празнословие, а факт. Всеки, който се съмнява в тези думи може да си пусне двете кратки части на филма "Съкровището на монах Симеон" от предаването "непознатиТЕ" и да се убеди сам. Сега в края на годината е време всички ние, като българи, да си пожелаем новата 2024 година да бъде по-добра и по-светла за нас и да придобием историческото самочувствие, което ни се полага, но да го приложим в съвремието, не само да лежим на старите лаври и да произвеждаме декоративен патриотизъм, а такъв патриотизъм, който да ни носи светлина и да ни води само напред и нагоре. Да бъде!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 01.01.2024 23:25

    Е, и какво от всичко това? България има славно минало, но то си остава минало. Миналото не можеш да върнеш, бъдещето не можеш да предскажеш, а в настоящето България не е нито империя, нито толкова велика. Да не говорим, че българите немогат и на малкия пръст да стъпят на своите славни предци. Тогава какъв е смисълът да се перчиш с славно миало, като неможеш да си оправиш настоящето?

  • 004 Добри Добрев 30.12.2023 09:18

    И кой създаде държавите Румъния, Украйна, Македония Гърция в този им вид? Кой тогава командваше света?

  • 003 Anonimen 28.12.2023 20:54

    Я поразгледайте влашките грамоти от времето на Мирча Стари та до средата на 19 век на какъв език са писани!

  • 002 Anonimen 28.12.2023 15:53

    отидете на североизточна Румъния! Светите Мощи но св. Петка Българса ,поне до Пятря Намц!!!

  • 001 :) 28.12.2023 14:07

    Не може да има Българска империя, може да има само една - руска. Докато учим история, писана в московията, ще е така..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак